V zemlji in vrtninah je največ cinka, nekoliko manj pa kadmija in svinca.
"Analize so potrdile, da je območje Celja dokaj obremenjeno s težkimi kovinami. Najvišje so
bile koncentracije cinka, nekoliko manj je kadmija in svinca. Bistveno manj pa je teh kovin v
vzorcih zelenjave, ki je bila pridelana zunaj Celja. Obremenjenost je odvisna tudi od vrste
zelenjave. V zeleni solati je, na primer, več težkih kovin kot v jagodičevju," pojasnjuje
Andrej Planinšek, predstojnik oddelka za sanitarno kemijo na Zavodu za zdravstveno
varstvo (ZZV) Celje.
Občani so namreč v prejšnjih treh mesecih na vzorčenje z novo laboratorijsko aparaturo
prinesli okoli deset vzorcev zemlje in sedem vzorcev zelenjave.
Šest težkih kovin
Že to jesen bodo na zavodu razširili ponudbo in v vzorcih tal, zelenjave in sadja izvedli
analizne preizkuse še dveh dodatnih težkih kovin.
"Po novem bomo analizirali vsebnost kar šestih težkih kovin," pravi Planinšek.