S testom boste lahko prehiteli bolezen

Foto: Žurnal24 Nenaspana in prehlajena.
Znanstveniki razvijajo genetski test, s katerim bi lahko, še preden bi se pojavili prvi znaki, zaznali, da se nas loteva prehlad ali gripa.
Oglej si celoten članek

Najnovejši test, ki ga razvija skupina znanstvenikov z Univerze Duke v ZDA, sicer še ne zna razlikovati virusov, lahko pa zazna, ali gre za bakterijsko ali virusno okužbo. Po besedah Geoffreyja Ginsburga z omenjene univerze test ugotavlja dejavnost genov, ki nadzirajo odzive imunskega sistema. Sestavljen pa je iz silikonskega čipa in za ugotovitev okuženosti potrebuje le deset mikrolitrov krvi, ki se jo vzame iz prsta.

Razvoj testa sicer finančno podpira ameriško obrambno ministrstvo, saj želijo razviti napravo, s katero bi lahko ugotovili, kateri vojaki bodo zboleli v bližnji prihodnosti. Po besedah Ginsburga bi bil test še posebaj uporaben pri otrocih z vročino. Zdravniki se bodo namreč tako lahko lažje odločili, ali naj jim predpišejo antibiotike. S tem bi se lahko namreč izognili njihovi preveliki uporabi in stranskim učinkom.

V študijo, v kateri so preizkušali najnovejši genetski test, je bilo vključenih 57 prostovoljcev. Znanstveniki pa so lahko s 95-odstotno natančnostjo ugotovili, kateri izmed njih bo zbolel in kateri ne. Poleg tega je test s 93-odstotno natančnostjo ugotovil tudi, ali se je oseba okužila z virusom ali bakterijo. Sicer pa znanstveniki že preučujejo, ali je test uporaben tudi pri ljudeh, ki so se okužili z virusom nove gripe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.