S tožbami nad novi plačni sistem

Foto: Žurnal24 Po Virantovih besedah bo odprava plačnih nesorazmerij v celoti na predvideni rav
Večina zaposlenih v javnem sektorju je v petek dobila plače po novem plačnem sistemu. Sindikati javnega sektorja opozarjajo na nekatere pomanjkljivosti in napovedujejo tožbe.
Oglej si celoten članek

"V tem trenutku še ni mogoče reči, kako bodo zaposleni sprejeli prva izplačila. Prava slika bo vidna šele oktobra, saj septembrsko izplačilo vsebuje še poračun od maja," je izjavil Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). Štrukelj je dodal, da je prišlo do napačnih uvrstitev v plačne skupine in da bodo nekateri prizadeti zaposleni rešitev iskali tudi s tožbami. "Možen je tudi ugovor na aneks k pogodbi o zaposlitvi, kar pomeni, da ga zaposleni ne podpiše in ugovarja uvrstitvi v novi plačni sistem," je opozoril prvi mož sindikata SVIZ in dodal, da so z novim sistemom najbolj nezadovoljni računovodje, poslovni sekretarji, pomočnice vzgojiteljic ter asistenti in še nekateri poklici na univerzah, medtem ko bodo učitelji po novem imeli od štiri do 20 odstotkov višje plače.

 

Nov sistem velja za vse

Sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič je pojasnil, da bodo vsi zaposleni dobili plače po novem, tudi če ne bodo podpisali aneksov. Po njegovi oceni kar nekaj odstotkov zaposlenih ni podpisalo aneksov, ker so preobsežni in nerazumljivi. Ščernjavič je priznal, da je novi sistem povzročil določene zaplete, zato se sindikat že pripravlja na morebitne ugovore in tožbe, da bodo zavarovali pravice zaposlenih.

Nezadovoljstvo nad novim plačnim sistemom je izrazil tudi sekretar Sindikata carinikov Slovenije Dušan Miščevič: "Realne plače v carinski službi že lep čas padajo, saj se od leta 2003 le polovično usklajujejo z rastjo inflacije." Še največ bo z novim sistemom v carinski službi pridobila 5. tarifna skupina, medtem ko večina v 7. tarifni skupini izgublja, je povedal Miščevič in napovedal, da nameravajo takoj po volitvah z ostalimi sindikati odpreti vprašanje vrednotenja 7. tarifne skupine in podcenjenosti teh zaposlenih.

V sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije so po besedah generalne sekretarke sindikata Flory Banovac  z uvrstitvami zaposlenih v zdravstveni negi zadovoljni, niso pa zadovoljni vsi zaposleni. Kot primer je navedla povečanje razkoraka med srednjo in diplomirano medicinsko sestro, ker je nastala praznina z ukinitvijo višje šole za zdravstvene delavce. Marca 2010 bodo imeli zaposleni v zdravstveni negi po njenih besedah povprečno za 20 odstotkov višje plače, kar pomeni približno 200 evrov.

"Ljudje ne razumejo, da gre za prevedbo delovnih mest in ne za reorganizacijo. Ljudje so pričakovali, da bo to priložnost za ureditev hierarhije in višje uvrstitve delovnih mest, kar pa v tem trenutku ni možno," se je v bran novemu sistemu postavila Banovčeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.