S tožbo do prispevkov?

Foto: Žurnal24 “Hysenov brat Besnik Gashi se mi je predstavil kot ambasador Vegrada na Kosovu,”
Gashi. Zaradi kršitev pravic delavcev ovadba policije in nadzor inšpektorata.
Oglej si celoten članek

“Dosegli smo dogovor, da se delavci jutri vrnejo na delo. Če delodajalec ne bo plačal prispevkov, bomo to reševali s tožbo. Na davčni upravi na vpogled še čakam,” nam je v sredo povedal Bojan Kramar, območni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Pred 14 dnevi se je nanj po pomoč obrnilo 29 delavcev, zaposlenih v dveh podjetjih Hysena Gashija in podjetju Lami gradbeništvo Šalje Ramadana, ki dejansko delajo v podjetju Marof Trade, enoti Gozdnega gospodarstva Postojna v Starem trgu. Ko so želeli izvedeti, ali jim je delodajalec plačeval prispevke, jih je delovodja namreč odgnal. Kršene naj bi jim bile tudi druge pravice.

Želijo videti papirje
“Vztrajamo pri zahtevi, da izvemo, kaj je s prispevki za vsa prejšnja leta. Nekateri delavci pri Gashiju delajo že deset let in morda nimajo plačano nič,” nam je dejal Admir Mešaljić, eden od 23 delavcev, ki protestno niso delali; številni drugi so se bali izpostaviti. Kot je povedal Kramar, Gashi delavce posreduje tudi Javorju, Brestu in drugim.

Pripor in hišne preiskave
Na Policijski upravi Postojna, kjer na podlagi prijav delavcev poteka preiskava, so zaradi utemeljenega suma več kršitev temeljnih pravic delavcev do zdaj podali eno kazensko ovadbo, neuradno proti Hysenu Gashiju. Tri ljudi so za nekaj dni tudi pridržali in opravili več hišnih preiskav.

Inšpekcijski nadzor so proti Gashijevim podjetjem uvedli tudi na inšpektoratu za delo. Kršitve naj bi se nanašale na pogodbe o zaposlitvi, izplačilo plač, delovni čas, letni dopust in izplačilo regresa. Z davčne inšpekcije odgovorov nismo dobili, Gashijev odvetnik Bernard Tajnšek pa nam je potrdil le, da so s sindikatom sklenili dogovor o vrnitvi delavcev na delo, več pa ni želel 
komentirati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.