S Trobec Bučanovo v ponedeljek

Foto: Žurnal24 Borut Pahor
Premier se bo v ponedeljek sestal s kandidatko za ministrico za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Dušo Trobec Bučan. DeSUS po besedah Erjavca v primeru ukinitve ministrstva zapušča koalicijo.
Oglej si celoten članek

 

Danes se je sicer Borut Pahor z bivšo ministrico Zlato Ploštajner in Henrikom Gjerkešem pogovarjal o nadaljnjih izzivih in nalogah povezanih s tem pdoročjem. Želel se je namreč prepričati, ali je omenjeno ministrstvo nujno ali naj se njegove pristojnosti razdelijo med druga primerna ministrstva. Pahor naj bi o zmanjševanju ministrstev brez listnice razmišljal tudi v prihodnje.

 

Pahorjevi današnji sogovorniki imajo različna mnenja glede ohranitve omenjenega ministrstva. Se pa strinjajo, da mora to mesto, če ga bo premier ohranil, prevzeti strokovno dobro podkovana oseba, ki je seznanjena z nujnimi nalogami na tem področju.

Pahor meni, da mora biti odločitev pretehtana in jo je treba sprejeti premišljeno, kar mu omogoča tudi dejstvo, da dosedanji minister  v skladu z zakonodajo opravlja tekoče posle in s tem zagotavlja nemoten proces uspešnega črpanja evropskih sredstev.

Razmišlja o ukinitvi
Kakor smo že poročali v četrtek, naj bi Pahor resno razmišljal, da po odhodu Gjerkeša sploh ne bi predlagal kandidata za novega ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, ampak bi ministrstvo preprosto ukinil. Odločitev naj bi bila sprejeta kmalu, saj se je parlament že v četrtek seznanil z odstopom Gjerkeša, kar pomeni, da bo moral Pahor v desetih dneh predlagati novega ministra.

Poudarimo, da bi ukinitev ministrstva privedla do hudih političnih razpletov v koaliciji. "Če bo tako, DeSUS ne bo več član koalicije," je za časnik Delo dejal predsednik stranke Karl Erjavec.

Za pismom Ploštajnerjeva?
Po neuradnih informacijah Pahor Nuše Trobec Bučan v nobenem primeru ne bo predlagal za ministrico, tudi zato, ker je menda od njenih sodelavcev dobil pismo, v katerem pisci navajajo resne dvome o njeni strokovni usposobljenosti. Iz vladnih virov smo izvedeli, da za omenjenim pismom preko sina, ki je zaposlen kot strokovni sodelavec pri LDS, stoji Zlata Ploštajner, bivša ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.

Erjavec poudarja, da bo stranka pri kandidaturi Trobec Bučanove vztrajala. V nasprotnem primeru bo stranka začela priprave za odhod iz koalicije, še poroča Delo.

Odhaja tudi Gaspari?
Poudarimo, da utegne čez tri mesece vlado zapustiti tudi Mitja Gaspari, minister brez listnice za razvoj in evropske zadeve, saj Slovenija na evropskem parketu aktivno lobira za mesto podpredsednika Evropske centralne banke. Če bo Gaspari dobil evropsko funkcijo, bo premier zmanjšal število vladnih resorjev in službo za razvoj in evropske zadeve razdelil. Razvoj bi posledično prešel pod gospodarsko ministrstvo, evropske zadeve pa pod ministrstvo za zunanje zadeve.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.