Salama v mladosti, rak v starosti

Foto: Žurnal24
Otroci, ki pogosto jedo salamo in podobne mesne izdelke, so podvrženi precej večjemu tveganju za nastanek raka na črevesju.
Oglej si celoten članek

Kot v svoji najnovejši študiji ugotavlja Svetovni sklad za raziskavo rakavih obolenj, bi morali starši kar najbolj omejiti vnos predelanega mesa pri svojih otrocih, da se ti ne bi navadili na vsakodnevni jedilnik s takšno vrsto mesa. Tudi odrasli bi morali tovrstno hrano jesti čim redkeje.

Glavno nevarnost poleg preobilice soli in nasičenih maščob predstavljajo različni konzervansi, ki sicer resda preprečujejo kvarjenje mesa in ohranjajo lepo barvo, a obenem lahko tvorijo škodljive spojine. Med najnevarnejšimi se omenja natrijev nitrit oziroma E250, kot je deklariran na pakiranih salamah, poroča Večernji list.

Priporočen tedenski vnos salame in podobnih mesnih dobrot je po prepričanju strokovnjakov za zdravje omejen na 70 gramov na teden. Kupci naj bodo še posebej pozorni na kakovostne izdelke, boljši so sušeni mesni izdelki, kot sta pršut in panceta.

Če se mesnini v sendvičih ne moremo odpovedati, pomaga že dodatek zelenjave, kot sta solata in sveži paradižnik, nevarne spojine pa pomaga nevtralizirati tudi pitje gazirane pijače, najbolje mineralne vode.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.