Samo okoli Planine ogroženih 40 poslopij

Foto: Saša Despot Poplavljeno Planinsko polje Foto: Žurnal24 Poplavljeno Planinsko polje Foto: Saša Despot Poplavljeno Planinsko polje Foto: Žurnal24 Poplavljeno Planinsko polje Foto: Žurnal24 Poplavljeno Planinsko polje Foto: Žurnal24 Poplavljeno Planinsko polje Foto: Žurnal24 Poplavljeno Planinsko polje Foto: Žurnal24 Poplavljeno Planinsko polje Foto: Žurnal24 Poplavljeno Planinsko polje Foto: Žurnal24 Poplavljeno Planinsko polje Foto: Žurnal24 Poplavljeno Planinsko polje Foto: Žurnal24 Poplavljeno Planinsko polje Foto: Žurnal24 Poplavljeno Planinsko polje Foto: Žurnal24 Poplavljeno Planinsko polje Foto: Anže Petkovšek slovenija 18.02.14, Planina, Laze, Planinsko polje, poplave, naravna katastrofa,
Planinsko polje. Domačini takšnega vodostaja ne pomnijo. Krivo tudi drevje, ki je zamašilo požiralnike.
Oglej si celoten članek

Gladina vodostaja na Planinskem polju se je včeraj dvignila za več kot 20 centimetrov, voda pa bo po napovedih agencije za okolje naraščala tudi v prihodnjih dneh. Največ težav z naraslim vodostajem imajo v Planini, Lazah in Jakovici. V Planini so morali v zadnjih dneh z domov izseliti vsaj pet družin, voda pa grozi tudi številnim drugim hišam in kmetijskim objektom. "Zalilo nam je klet, iz katere že nekaj dni črpamo vodo. Da bi zavarovali prostore za predelavo mesa, ki smo jih uredili lani, smo postavili nasip. Strah nas je, da bo voda vse uničila," je zaskrbljena Kristina Milavec Petrič.

"Pri nas je zalilo kozolec, pesjak, hlev in garažo, kjer je za dober meter vode," sta naštevala zakonca Budihna. Bojita se, da se bodo uresničile napovedi hidrologov in bo voda dosegla še hišo. "Kot kaže, bomo jutri verjetno začeli seliti pohištvo iz spodnjih prostorov," je napovedal Aleš Budihna, ki ocenjuje, da bodo v nekaj dneh primorani zapustiti svoj dom.

Voda ne odteka

"V ledeni ujmi polomljeno drevje in veje, ki niso bili pravočasno odstranjeni, so zamašili požiralnike, zaradi česar voda ne odteka," je pojasnil Bojan Cvar, vodja enote za reševanje na vodi in iz vode civilne zaščite Cerknica. Kot je dejal, voda ne bi tako narasla, če požiralniki ne bi bili zamašeni. "V normalnih razmerah bi višina vode že vsaj stagnirala," je poudaril.

Tako visoko še nikoli

Zgodovinski spomin vaščanov Planine tako visokega vodostaja ne pomni. Po govoricah, ki so se razširile po vasi, naj bi bilo primerljivo hudo le v letih 1929 in 1947. "Naša hiša stoji tukaj 30 let, in čeprav Planinsko polje poplavlja vsako leto, je voda še nikoli ni dosegla," je povedala Milavec Petričeva in s prstom pokazala na nekaj metrov oddaljeno mejo, do katere običajno seže voda.

"Te hiše niso bile poplavljene že vsaj 60 let, zdaj pa jim je povsem zalilo pritličje. Tokratna višina vode je res katastrofalna," je na čolnu, ki je v teh dneh na Planinskem polju najpriročnejše prevozno sredstvo, zaskrbljeno dejal Cvar. Nad lokalno cesto je globinomer na čolnu kazal dobrih pet metrov, nad požiralniki pa je sogovornik izmeril celo več kot 12 metrov globine.

Planinčanom so na pomoč priskočili člani Slovenske vojske in gasilci. Razočarani pa so nad odzivom občine in krajevne skupnosti. "Če se ne bi organizirali sami, ne bi bilo nič," je kritičen Budihna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 08:03 19. Februar 2014.

    Ko so bile poplave v Železnikih je JJ priskočil na pomoč tako, da je prišla pomoč iz države. Seveda so …

  • 07:52 19. Februar 2014.

    Nikjer še z besedo ni omenjeno, ali lahko ta voda iz Loške doline, Cerkniškega polja (jezera) in Planinskega polja pride …

  • 02:39 19. Februar 2014.

    Škoda, da ni meter vode v tisti ljubljanski garaži, da bi dodobra sprala vso spermo in kri.?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.