Samo še "kilo za kilo"

Foto: Žurnal24
Odpadna embalaža. Eden od predelovalcev se ne gre več: Ministrstvo dela škodo vsej državi.Zavezanci ne plačujejo za odpadno embalažo do petih ton, izključena je tudi vsa servisna embalaža (pikniki, prireditve, picerije ...).
Oglej si celoten članek

Vladni podatki kažejo, da je tako imenovana embalažnina plačana za okoli 120 tisoč ton odpadne embalaže, medtem ko je je na trg odložene za kar 371 tisoč ton. "Kot družba za ravnanje z odpadno embalažo bomo v letih 2013 in 2014 prevzemali le tisto količino komunalne odpadne embalaže, ki jo dajejo na trg naši zavezanci, torej je zanjo plačana embalažnina," so zato napovedali v podjetju Interseroh.

Gospodarska škoda

Interseroh poziva ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO), naj sprejme akt, ki bo določal, kolikšen delež embalaže morajo tovrstne družbe pobirati pri posameznih komunalah. Še več, to je ministrstvu naložilo tudi upravno sodišče, a je MKO odločitev sodišča zavrnilo, saj naj ne bi obstajala ustrezna pravna podlaga za takšno ureditev. Kljub temu MKO na svoji spletni strani določa deleže, ki naj bi jih pobrali; če tega ne storijo, podjetja tudi sankcionira, pravijo pri Interserohu.

"MKO ni sposobno ustvariti pravnega reda na področju ravnanja z odpadno embalažo, s tem pa povzroča Sloveniji ekonomsko in okoljsko škodo," je prepričan pomočnik direktorice Matej Resnik. Z ministrstva nam bodo odziv na navedbe poslali danes.

Netransparentno

V Zbornici komunalnega gospodarstva ob tem podpirajo ustanovitev družbe Embakom, ki naj bi prav tako odvažala in predelovala odpadno embalažo. Konzorcij med drugim sestavljajo ljubljansko javno podjetje Snaga in še šest komunalnih podjetij iz drugih občin ter zasebno podjetje Komteks. "Javna podjetja bodo z javno opremo, deloma financirano tudi iz evropskih sredstev, delala za neko neznano podjetje Komteks – gre za prelivanje sredstev med javnim in zasebnim, v resnici pa za željo po velikem monopolu," meni direktorica Interseroha Mateja Mikec. Za pojasnila smo se obrnili tudi na omenjeno zbornico, a odgovore še pričakujemo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:57 11. September 2013.

    mali ljudje nemorejo več plačevati kakor plačujejo!! Naloga komunalnih služb je da prilagodijo zadevo po meri malega človeka!! kdo pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.