"Samo vprašanje časa je, kdaj bo teh ljudi več"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V Sloveniji je bil v zadnjem mesecu potrjen primer importiranega primera okužbe z virusom zika.
Oglej si celoten članek

Dr. Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je potrdila, da je bil v Sloveniji potrjen prvi primer importirane okužbe z virusom zika. Kot je povedala dr. Tatjana Avšič Županc z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, so do sedaj testirali 35 oseb, od katerih je bila potrjena okužba le pri eni osebi.  

Predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana dr. Franc Strle je poudaril pomen osveščanja javnosti. "Samo vprašanje časa je, kdaj bo teh primerov več. Pomembno je, da javnost čim več ve o tem. Več kot bomo vedeli, manj bo strahov. Nekateri so namreč povsem neutemeljeni." 

Okuženi ne predstavlja tveganja

"Primer ne predstavlja nobenega tveganja za javno zdravje," je zagotovila Sočanova. "Okuženemu smo dali navodila, da se čim bolj zmanjša možnost prenosa okužbe. Treba je preprečiti vbod komarja in s tem potencialno okužbo komarja. Svetovali smo glede uporabe zaščite pri spolnih odnosih. Oseba, ki je prebolela okužbo z virusom zika določeno obdobje ni primeren darovalec krvi, tkiv in organov."

"Do diagnoze smo prišli na podlagi podatka o bivanju osebe v Latinski Ameriki. Klinična shema bolezni drugače ni bila nič posebnega," je povedal Strle. "Ko je bolezen potrjena, se sproži mehanizem, da se zmanjša možnost prenosa. Pomembni so podatki o tem, kako poteka bolezen in aktivnosti za preprečitev prenosa bolezni."

V Evropi nekaj več kot 700 okuženih

NIJZ spremlja dogajanje v svetu. Bistvenih novosti na tem področju v zadnjem mesecu ni. Največ težav je v srednji in južni Ameriki, v Evropi pa se že nekaj časa pojavljajo importirani primeri, to so primeri, ko se posameznik okuži na endemskem območju in virus zanese v Evropo. "Uvoženih primerov v Evropi ni prav veliko. Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je v Evropi več kot 700 takih primerov. Do prenosa v Evropi je prišlo izjemno redko in to le s spolnim odnosom," izpostavlja Sočanova.

Zdravniki o virusu in ohranjanju v okuženi ali oboleli osebi izvejo vsak teden kaj novega. "Neprestano se učimo. Virus se najverjetneje najdlje ohrani v semenski tekočini. Koliko časa, je odvisno od osebe do osebe, lahko pa govorimo tudi o obdobju do dveh mesecev,« pravi Avšič Županceva in dodaja, da se učijo na posameznih primerih. "Pri moških, kjer je bil virus dokazan v semenski tekočini, so osebe imele klinično izraženo bolezen," je še izpostavila

Zdravim ne priporočajo testiranja

Po besedah Sočanove ostajajo nasveti za športnike, njihove spremljevalce in obiskovalce olimpijskih iger v Riu enaki. Poskrbeti je treba za čim boljšo zaščito pred vbodi komarjev in se med spolnimi odnosi ustrezno zaščititi. Ljudem, ki se bodo vračali z endemskih območij, svetujejo, da opazujejo svoje zdravstveno stanje. V primeru težav, naj se posvetujejo z zdravnikom, ki jih bo po potrebi napotil k infektologu, da ugotovi vzrok težav. »Ne priporočamo, da bi se zdrava oseba po vrnitvi z omenjenih področij testirala,« poudarja Sočanova.

"Če dobite vročino več kot 14 dni po vrnitvi iz Brazilije, ne gre za okužbo z ziko," je poudaril Strle. Po njegovih besedah 80 odstotkov primerov zike mine brez izraženih simptomov. Inkubacijska doba bolezni je od 2 do 14 dni. Bolezenski znaki so vročina, glavobol, bolečine v mišicah, sklepih, nekajdnevna vročina (vendar ne več kot en teden). "Kar najbolj buri duhove, je prenos z matere na plod, kjer očitno lahko pride do kar hudih posledic," dodaja Strle. 

Nosečnice naj ostanejo doma

Generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec je poudarila, da koordinacijska ekipa na ministrstvu budno spremlja situacijo in je pripravila celovit odgovor na morebitni pojav zike v Sloveniji. "Nosečnice naj odložijo potovanje v te kraje, ravno tako ženske, ki bi rade zanosile. Moški partnerji nosečnic naj dosledno uporabljajo kondom, priporočljivo vse do konca nosečnosti. Obvestijo naj svojega ginekologa, ki bo nato nosečnost ustrezno spremljal," je poudarila Gobčeva. 

Kot poglavitni del je izpostavila tudi osveščanje in informiranje javnosti. "Pomembno je sporočati ljudem, ki potujejo na območja, da dosledno spoštujejo pravila o komarjih in izogibanju možnosti vboda. Virus je poseben ker ogroža nosečnost oz. plod, zaradi česar je pomembno tudi opozarjanje na varno spolno vedenje in uporabo kondoma. Pomembno je kar lahko sami naredimo, da čim bolj omejimo populacijo komarja," je dejala Gobčeva. 

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 17:23 9. Junij 2016.

    Crko-la da bog da , da crko-la !

  • "V rdeče obarvanih državah se virus hitro širi v zadnjih treh mesecih, v rumeno obarvanih državah je bilo širjenje v …

  • 15:39 9. Junij 2016.

    Kot razumem naš "stroko" so nevarnost za prenos bolezni spolni odnosi s komarjem ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.