Sankciji najprej ne, zdaj da

Foto: Žurnal24 Ljubljanski metropolit Anton Stres pravi, da bodo T-2 prodali. (Foto: Nik Rovan)
Mariborska nadškofija. Odločeni o morebitnih sankcijah odgovornih za dolgove.
Oglej si celoten članek

Maribor, Ljubljana. Očitno so si, sicer ob pomoči Slovenske škofovske konference (SŠK), v mariborski nadškofiji premislili glede morebitnih sankcij za odgovorne za gospodarsko polomijo.

Če gori sosedova hiša, ne more noben sosed tega mirno gledati in ne priskočiti na pomoč.
Anton Stres o pomoči ljubljanske nadškofije mariborski

Od osebne sankcije...
Sankcioniranje samo po sebi po zakoniku cerkvenega prava zaradi teh stvari ni predvideno. Sankcionira sam po sebi sveti sedež, ki bdi nad delovanjem škofij. Vsak posameznik, ki je bil vpet v to in nosi odgovornost, je že v sebi sprejel sankcije,” je še pred nekaj tedni trdil novi mariborski nadškof Marjan Turnšek, ko smo ga mediji spraševali, ali bo zaradi nastalega stanja v gospodarstvu mariborske nadškofije kdo sankcioniran.

...do cerkvene
Na včerajšnji SŠK v Ljubljani je tekla beseda ravno o gospodarskih zagatah mariborske nadškofije. V skupni izjavi je Anton Stres, ljubljanski nadškof metropolit, povzel, da je gospodarska uprava mariborske nadškofije prevzela preveliko tveganje s sredstvi, ki so bila v lasti Rimskokatoliške cerkve in vernikov. Škofje so se zavzeli tudi za to, da bi se poskrbelo za male delničarje. SŠK je napovedala tudi sankcije odgovornih, če bo to potrebno, Stres pa je dodal, da so sankcije glede notranje, cerkvene odgovornosti, kot izhajajo iz zakonika cerkvenega prava, nekoliko nedoločene in bi lahko v najhujšem primeru pomenile duhovnika postaviti v laiški stan oziroma laika odstaviti.

Krambergerja ni bilo
Čeprav je Turnšek še pred dnevi glede sankcij zatrjeval drugače, pa včeraj ni imel pripomb. “To so tudi besede našega nadškofa, saj je del SŠK,” je pojasnil Igor Vojinovič, tiskovni predstavnik mariborske nadškofije.

Na SŠK pa včeraj ni bilo bivšega nadškofa Franca Krambergerja, ki je pred dnevi odstopil. “Ostaja član SŠK, vendar je bil včeraj v Mariboru,” nam je pojasnil tiskovni predstavnik.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.