Šarec še enkrat obračunal z gasilci

Foto: Saša Despot protestni shod poklicnih gasilcev Foto: Saša Despot protestni shod poklicnih gasilcev Foto: Saša Despot protestni shod poklicnih gasilcev Foto: Saša Despot protestni shod poklicnih gasilcev Foto: Saša Despot Marjan Šarec
Šarec: "Če je usoda takšna, da bo z menoj fizično obračunal gasilec, naj pač bo"
Oglej si celoten članek

"Dejstvo je, da slovensko gasilstvo uživa ogromen ugled, ki si ga je nabralo v dolgih letih prizadevnega dela v vseh mogočih in nemogočih situacijah. Nikoli nisem želel delati razlik med poklicnim in prostovoljnim gasilstvom, saj so v večini primerov poklicni gasilci tudi prostovoljci in obratno. A vendar je tudi dejstvo, da ima prav prostovoljno gasilstvo ogromne zasluge za velik ugled gasilske organizacije v Sloveniji," svoj zapis na Facebooku začne Šarec.

Poudarja, da je vedno ločil med sindikati, sindikalno dejavnostjo in posameznikom kot izvajalcem določenega poklica. Sindikalna dejavnost je v sodobnem svetu in demokratičnih družbah temeljna pravica, ki je ne sme kratiti nihče, je odločen, mednje pa da sodi tudi protest kot legitimna oblika opozarjanja na težave v dotični panogi.

Foto: Saša Despot Marjan Šarec

"Vendar pa s trudom pridobljen velikanski ugled gasilske organizacije organizatorjem ne daje pravice misliti, da je primerno čisto vse, česar se spomnijo. Tudi, če se počutijo neslišani, kar mimogrede ni res, saj dialog teče ves čas. Še vedno so v prvi vrsti gasilci, ki morajo skrbeti za ohranjanje ugleda stanovske organizacije in varovanje premoženja in življenj državljank in državljanov," je zapisal.

O grožnjah 'vemo, kje živite, pridemo tudi na dom'

"Petarde (ki niso bile "piratke", ki smo jih v našem otroštvu 'švercali' čez mejo, temveč je šlo za veliko močnejšo pirotehniko), bakle in polivanje z vnetljivo tekočino ter zažiganje zagotovo ne sodijo na protest gasilcev. Eden od njih je imel kar veliko srečo, saj se mu je vnela obleka na rokah in nogah. Govorec ob glasnem poku zavpije "tooo", da niti ne govorim o grožnjah drugega 'vemo, kje živite, pridemo tudi na dom.' Pa sem prepričan, da ni bilo mišljeno na pivo in pol klobase ter prispevku za koledar. Tako so se nazadnje name drli protestniki proti cepljenju pred dvema letoma, ki so protestirali pred DZ. Pa me ni strah, naj kar pridejo, saj verjamem, da je človeku vse usojeno vnaprej. Če je moja usoda takšna, da bo fizično z menoj obračunal gasilec, naj pač bo," se obrambni minister zgraža na račun gasilcev protestnikov in nadaljuje: "Je mladim za zgled metati močno pirotehniko v bližini šole? Je zgled zažigati? Je zgled metati predmete proti ministrici? In vse to v središču mesta. In potem berem razne komentarje, ki vse to primerjajo s prejšnjimi protesti. Tudi, da niso imeli izbire in podobno."

Foto: Saša Despot protestni shod poklicnih gasilcev

Od gasilca se po njegovem pričakuje več: Uniforma in ugled v javnosti prinese s seboj tudi odgovornost. "Kasneje je glavni sindikalist rekel, da ministrica ni bila povabljena na shod in ni bila upravičena do besede. Če nekdo pride pred vhod, zlasti če je to gasilec, se verjetno spodobi priti ven. Če z ministrico ne bi prišla pred vhod, bi pa verjetno taisti rekel, da se ne upava prikazati," je dogajanje na protestu opisal Šarec.

Poudaril je, bosta z ministrico Sanjo Ajanović Hovnik ne glede na vse nadaljevala dialog: "Sem pa tudi predstavnikom sindikata pred dnevi na več kot dveurnem sestanku jasno povedal, da v vladi ne more vsak minister vleči na svoje, ker bo potem kaos."

Foto: Saša Despot protestni shod poklicnih gasilcev

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 97

  • 14:31 19. Februar 2023.

    Poklicni gasilci so zadosti plačani. Če komu poklic ni všeč naj gre delat kaj drugega!

  • 08:20 19. Februar 2023.

    serpentinšek - mesto ti je doma ob neizruvani cipresi. Spokaj čim prej, dokler je še čas.

  • 08:11 19. Februar 2023.

    Šarec pa auša delajo iz muhe slona. Gasilec iz maribora je rekel: lahko pridemo tudi na dom. To pomeni lahko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.