Šarec Hrvatom: "Bodimo realni, meja na morju ni slaba za Hrvaško"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Novi slovenski premier Marjan Šarec je dejal, da njegova vlada ne bo povzročala napetosti med državama, a poudaril, da je arbitražno razsodbo o meji med Hrvaško in Slovenijo treba spoštovati.
Oglej si celoten članek

Novi slovenski premier Marjan Šarec je v pogovoru za današnji zagrebški Večernji list dejal: "Nismo sovražniki, nikoli nismo niti bili. Spore bomo morali reševati v duhu spoštovanja in dialoga. Za dobre odnose sta potrebna dva in bo tudi vaša vlada morala storiti vse za to."

Sporočil je, da od njega in njegove vlade ni treba pričakovati nobene uzurpacije, ki bi zvišala kakršnih koli napetosti ter da si bo vedno prizadeval za dobre odnose med državama. "Slovenija je pokazala, da nima interesa, da bi zviševala napetosti in smo se vedno obnašali v dobrososedskemu duhu, sicer pa nismo dobili recipročnega odnosa," je povedal.

"Bodimo realni, meja na morju ni slaba za Hrvaško"

Poudaril je, da morajo tudi hrvaški ribiči spoštovati arbitražno razsodbo in ne zahajati na slovensko ozemlje. "Ko se arbitražna sodba spoštuje, ni niti težav niti kazni," je dejal. "Ko gre za mejo na morju, bodimo realni, ta ni slaba za Hrvaško in zato ne razumem takšne vrste politike, zakaj je ne bi sprejeli in spoštovali," je izjavil.

Na vprašanje o zahtevi Sindikata ministrstva za obrambo o nadomestilu za slovenske vojake, ki delujejo zunaj meja Slovenije, na Trdinovem vrhu, ni hotel odgovoriti.

Foto: Anže Petkovšek Marjan Šarec Novinar je predsednika slovenske vlade spomnil, da je med svojo predvolilno kampanjo za predsednika republike lani napovedal, da bo v primeru zmage njegov prvi zunanjepolitični obisk na Hrvaškem. Šarec je odgovoril, da bodo o tem odločili, ko bodo videli signale iz Zagreba. Ko bo vlada potrjena, se bo odločil, ali bo kot premier najprej obiskal Zagreb, Bruselj ali kako tretje mesto.

Potrdil pa je, da je poletne počitnice preživel na Hrvaškem, v Selinah pri Paklenici.

Šarec je odgovarjal tudi na vprašanja o povolilnih dogodkih v Sloveniji, pa tudi o slovenski politiki v jugovzhodni Evropi. Med drugim je izrazil bojazen, da bi ideja o delitvi Kosova pripeljala do destabilizacije regije. "Slovenija zagotovo ne bo država, ki bi prispevala k destabilizaciji te regije," je povedal.

Hrvaški komentator: "Vlada po sistemu 'vsi združeni proti Janši'"

Na Šarčeve izjave so se v Večernjem listu odzvali v uvodnem komentarju, v katerem so izpostavili, da slovenski premier ne namerava niti za milimeter spremeniti stališč slovenske države glede spora o meji s Hrvaško. Komentator ob tem piše, da bo Šarec premier v dolgotrajnem političnem eksperimentu, ki bo prinesel vlado po sistemu "vsi združeni proti Janši". Glede na to, da bo v tej vladi tudi "protihrvaški jastreb" Karl Erjavec, premikov ne bo. A ocenjuje, da Hrvaška ne bo jokala, tudi če se bo v štiriletnem Šarčevem mandatu v odnosih obdržal obstoječi "status quo".

Foto: Anže Petkovšek Marjan Šarec Izpostavlja, da je problem v "pokroviteljskem in malce arogantnem" tonu Šarčevih odgovorov na vprašanja zagrebškega časnika. Posebej je kritiziral izjavo, da Slovenija ni edina država, s katero ima Hrvaška spor o meji, kar "kaže, da je Hrvaška moteč dejavnik".

"Hrvaški spori z BiH in Srbijo so naša zadeva in Slovenija se s tem nima kaj utrujati, še manj pa komentirati v napol ironičnem tonu. Moti nas, ker so Šarčeve izjave kopija izjav (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića," izpostavlja.

Komentator se je tudi obregnil ob Šarčeva sporočila hrvaškim ribičem. Spomnil je, da Hrvaška zavrača arbitražno sodbo, in poudaril, da gre za poskus slovenske uzurpacije hrvaškega morja. Prav tako je bil kritičen do njegovega stališča, da bi tudi Hrvaška morala storiti vse za izboljšanje odnosov med državama.

"Marjan Šarec očitno nima diplomatskih izkušenj in njegova prva sporočila Hrvaški so bila površna. Sicer pa ima igralske izkušnje, morda bo premiera boljša, kot je bila predpremiera," sklene komentator.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 17:32 8. September 2018.

    Šarec, loti se zdravstva, gospodarstva,pokojnin, plačne politike..Ostalo trenutno rešujejo na sodišču. Meja je pomembna, ampak stanje v državi pa trenutno ...

  • 17:06 8. September 2018.

    Pa ŠAREC NI VEČ sERPENTINŠEK , da bo še naprej kozle streljal ?!! Sedaj je v vlogi Premjeja, zato bi ...

  • 16:49 8. September 2018.

    Kockasti so računali, da bo vlado sestavil spreobrnjen komunist, z izdajalci se je pač lažje "dogovarjati".

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.