Šarec: "Naročil sem, da zapremo mejo z Italijo, kot je to storila Avstrija"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, je naročil ministrstvu za zdravje in ministrstvu za notranje zadeve, da zapremo mejo z Italijo.
Oglej si celoten članek

"Naročil sem ministrsvu za zdravje in ministrstvu za notranje zadeve, da zapremo mejo z Italijo in sicer sledimo Avstriji. V skladu z dogovorom o skupnem in sorazmernem ukrepanju," je prek Twitterja sporočil premier Marjan Šarec. Slovenija bo zaprla mejo z Italijo za potniški promet, omejitev ne velja za tovorni promet.

"Če želimo zajeziti širjenje virusa, se nam zdi to nujen ukrep. Tovornega prometa ne bomo zaprli, ker bi s tem povzročili dodatno gospodarsko škodo," je pojasnil Šarec. "Vemo, da je Italija razglasila karanteno, vendar ljudje tega ne upoštevajo in še kar odhajajo iz Italije, zato je čas, da ukrepamo, kajti vemo, da je na Primorskem veliko dnevnih prehodov meje in vemo tudi, da otroci prihajajo v vrtce čez mejo," je dodal. "Gre za to, da se prepove vstop bolnim v državo."

Odločitev je del prizadevanj, da Slovenija čim dlje ostane v prvi fazi širjenja virusa. "Trenutno je potrjenih 34 primerov okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji," je dodal. Pojasnil je, da bosta ministrstvi zdaj pripravili vse potrebno, sledil bo sklep vlade in najava Evropski komisiji. Zaprtje meje bo po Šarčevih besedah začelo veljati, ko bodo izpolnjeni tehnični in administrativni pogoji. 

Če se hočemo uspešno spopadati s tem virusom, so potrebni tudi takšni ukrepi. Zagotovo se bodo pojavila vprašanja, kot tudi pri drugih ukrepih. Vendar za vse nikoli ne bo prav. 

Marjan Šarec

Ministrstvo za zunanje zadeve slovenskim državljanom v Italiji svetuje vrnitev v domovino. "Slovenskim državljanom, ki so še v Italiji, svetujemo, da se na varen način in v lastni organizaciji potovanja vrnejo v domovino. Ob vstopu v Slovenijo naj dosledno upoštevajo navodila in nasvete Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva RS za zdravje," so sporočili z MZZ.

Na vprašanje glede ravnanja ljudi, ki dnevno odhajajo na delo v Italijo, je Šarec pojasnil, da bodo podrobnosti glede tega sporočili v prihodnjih urah in v sredo.

Šarec je še dodal, da je Slovenija omejila tudi letalski promet, saj so, kot je pojasnil, ljudje iz Italije z zasebnimi letali prehajali v Slovenijo in se registrirali, kot da odhajajo iz Slovenije.

Kljub prepovedi Italijani hodijo čez mejo

Na slovenski strani Goriške je bilo tudi danes veliko Italijanov. Čeprav so igralnice zaprle vrata, prav tako so odpovedane vse večje prireditve, pa prihajajo v Slovenijo po nakupih, na rekreacijo ali v restavracije. Kot je zurnal24.si povedala zaposlena v eni od trgovin s prehrambnimi izdelki v Novi Gorici, je bilo med strankami danes še več Italijanov kot običajno ob torkih. V mesnici jim je tako že ob 11. uri zmanjkalo piščančjega mesa. Kupovali so večje količine mesa, povpraševanje je bilo tudi po osnovnih živilskih izdelkih kot običajno. Gneča je bila tudi pred drugimi trgovinami na območju Nove Gorice, ki prodajajo živila. 

V Italiji je število okuženih preseglo 10.000. Število smrtnih žrtev je od ponedeljka naraslo za 168 in po zadnjih podatkih znaša 631. Ozdraveli so 1004 ljudje. 

Foto: Profimedia Koronavirus

Miklavič: Stigmatizacija ni produktivna

Na sestanku pri novogoriškem županu Klemnu Miklaviču, ki je z namenom seznanitve z državnimi ukrepi danes sklical javne zavode in nevladne organizacije, predstavnike gospodarstva ter drugih institucij v Mestni občini Nova Gorica, ki organizirajo različne prireditve, so sporočili iz novogoriške občine. Miklavič je kot pomembno izpostavil, da vsi preventivni ukrepi, higiena kašlja, higiena rok, odmik med osebami, ki onemogoča širjenje virusa, veljajo za vse osebe enako. "Stigmatizacija, da je nekdo Italijan, ni nekaj produktivnega. V sosednji deželi Furlaniji - Julijski krajini so že zelo zgodaj uvedli zelo rigorozne ukrepe. Mi sobivamo, virus res ne pozna meja, a pojavil se je najprej v drugih delih Slovenije. Pomembno je, da tisti, ki zboli oziroma se začne slabo počutiti, ostane doma," so županove besede povzeli v sporočilu za javnost.

Glede zaprtja šol in vrtcev novogoriška občina po pojasnilu župana upošteva navodila države, ki lahko edina odredi zaprtje. Na Goriškem so sicer že zaprli igralnice vsaj do 20. marca, tam bo zagotovo nastala velika škoda. Miklavič je ob tem povedal, da občino zelo skrbi tudi za delovna mesta, saj je veliko zaposlenih v igralništvu. Prizadeti so tudi gostinci, trgovine in druge dejavnosti, ki so odvisne od italijanskih kupcev in proizvajalcev.

"Zdaj se ukvarjamo z ukrepi za preprečevanje širitve koronavirusa. Ko bo to mimo, se bomo soočili z gospodarsko krizo, kjer bo potrebna pomoč države, morda celo Bruslja," je še poudaril Miklavič.

Od danes od 16. ure velja tudi odredba o prepovedi zbiranja na določenih športnih in drugih dogodkih na javnih mestih na prostem. "S to odredbo se določi, da so, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), športni in drugi dogodki na javnih mestih na prostem v Republiki Sloveniji dovoljeni le, če število ljudi na njih ne presega 500," je zapisano v uredbi, ki jo je podpisal minister za zdravje Aleš Šabeder.

Avstrija zaprla mejo in uvedla karanteno

Avstrija je danes zaprla mejo za vse, ki prihajajo iz Italije, razen če nimajo zdravniškega potrdila, je sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz, pri čemer Avstrijce, ki se trenutno nahajajo v Italiji, spodbujajo k vrnitvi domov.  Avstrijci, ki so se znašli v Italiji, bodo morali ob prihodu v Avstrijo 14 dni prebiti v karanteni. 

Koronavirus Avstrija zaprla mejo z Italijo in uvedla 14 dnevno karanteno

Več sledi ...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 21:10 10. Marec 2020.

    noro, noro, le kaj bo folk zdaj počel, po drugi strani bo pa pri nas vsak dan več okuženih , …

  • 18:09 10. Marec 2020.

    Super, samo 14 dni prepozno

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.