Spet o predlogu aktivacije 37.a člena zakona o obrambi

Foto: Anže Petkovšek Slovenska vojska
Pahor z optimizmom glede obvladovanja krize, Šarec kritičen do vlade ...
Oglej si celoten članek

Člani Sveta za nacionalno varnost so začeli posvet, na katerem razpravljajo o zaostrenih epidemioloških razmerah in o nezakonitih migracijah.

Svet za nacionalno varnost je ob tem za ponovni predlog aktivacije 37.a člena zakona o obrambi. Državni zbor poziva, da ga sprejme. Več sledi ...

Pahor optimističen, Šarec kritičen

Predsednik republike Borut Pahor je prihod na sejo pospremil z optimizmom glede sposobnosti uspešnega spopada z zdravstveno krizo. Da je vladi epidemija ušla iz rok, pa je bil kritičen prvak LMŠ Marjan Šarec.

Po Pahorjevih besedah je prav, da je premier Janez Janša sklical ta sestanek in da skuša poiskati širše soglasje za ukrepe, ki jih utegne vlada sprejeti v spoprijemanju s krizo. "Mislim, da moramo iskati skupno usmeritev, ki je utemeljena na znanstvenih osnovah, na osnovi strokovne javnosti," je pojasnil v izjavi za medije pred sejo.

Te ukrepe je potem treba prepričljivo predstaviti javnosti, vsi pa se moramo truditi, da jih izvajamo. "Mislim, da smo Slovenci pokazali izjemno sposobnost za prilagajanje tem zelo neobičajnim razmeram," je ocenil predsednik republike. To naj bo po njegovih besedah tudi navdih za to, da skupaj premagamo drugi val epidemije covida-19.

"Epidemija je vladi ušla iz rok"

Po oceni predsednika LMŠ Marjana Šarca pa je vladi epidemija ušla iz rok. Kot je dejal, se Svet za nacionalno varnost sklicuje, da bi se vzpostavila kolektivna odgovornost za nastali položaj. V vladajoči koaliciji oz. v stranki SDS očitno nastaja panika, saj opozicijska pobuda o alternativni koaliciji začenja dobivati obrise, je povedal.

Prvi ukrep, ki bi kolikor toliko povrnil zaupanje ljudi, sta po Šarčevih besedah odstavitvi vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina in direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka ter vrnitev Nine Pirnat na čelo inštituta.

Škandalozno pa je po njegovem mnenju, da se za število okužb krivi protestnike in mnoge druge, le "vlada sama pri sebi ne vidi nobene krivde".

Podobno pa se skuša na opozicijo zvaliti krivdo glede povečanja števila nezakonitih prehodov meje, ker ni podprla aktivacije 37.a člena zakona o obrambi, ki bi Slovenski vojski podelil podobna pooblastila za delo na meji, kot jih ima policija.

Spomnil je, da so ga bili v LMŠ pod smiselnimi pogoji pripravljeni podpreti. "Ne bo pa ta člen mogel izbrisati njihove nesposobnosti," je pripomnil.

Ne glede na vse je državljanke in državljane Šarec pozval, naj se ne vznemirjajo in naj spoštujejo vse predvidene ukrepe, naj nosijo maske in spoštujejo tudi priporočila NIJZ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 21:03 10. Oktober 2020.

    Res je pravi idiot,ker je v svojo vladi stisnil rep med noge,zdaj pa se repenči,kreteni!

  • 17:37 10. Oktober 2020.

    Šarec bedak od bedaka

  • 07:08 10. Oktober 2020.

    ne vem kako lahko kateregakoli slovenca moti slovenska vojska razen tistih jugonostalgikov ki jim je bila pri srcu ( jna …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.