Satex: Nihče ni kriv

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Štefan Poštrak je četrti, ki iz zadeve Satex odhaja z oprostilno sodbo. Sodne stroške bo očitno nosil državni proračun. Sodba še ni pravnomočna in nanjo se bo tožilstvo pritožilo.
Oglej si celoten članek

Z oprostilno sodbo se je zaključilo sojenje še zadnjemu od četverice obtoženih v zadevi Satex, Štefanu Poštraku. Da bo sodišče obtoženega oprostilo, je bilo pričakovano, saj je bila oprostilna sodba pred tem izrečena tudi preostalim trem, medtem ko je bil takrat Poštrak zaradi zdravstvenega stanja iz postopka izločen.

Mariborsko tožilstvo je Tomislava Ajdiča, Mladena Kerina in Štefana Poštraka obtožilo, da so od začetka leta 1995 do jeseni 1996 prek 944 različnih posojil od Nove KBM pridobili za okoli 11 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Pri tem naj bi jim odločilno pomagal nekdanji visoki uslužbenec Nove KBM Borut Rataj, ki je vplival na ravnanje danes že pokojne uslužbenke ekspoziture v Lenartu Miroslave Bregant.

Zlorabe položaja ni bilo

Sodni senat je v oktobra izrečeni sodbi za trojico presodil, da ni dokazov za to, da bi Rataj dejansko zlorabil svoj položaj, potem ko so ostali obtoženi v tokratnem ponovljenem sojenju spremenili svoje pričanje tako, da so takratnega bančnika Nove KBM razbremenili nečednih poslov. Kot so pojasnjevali v tokratnem postopku, so s prejšnjo taktiko obrambe želeli zgolj zaščititi Miroslavo Bregant.

Ker tožilstvu ni uspelo dokazati Ratejeve krivde, je s tem posledično padla tudi obsodba ostalima dvema, ki naj bi ga k zlorabi položaja napeljevala, je takrat v obrazložitvi pojasnila sodnica Mirjana Horvat Pogorelec. Sodne stroške celotnega in skoraj 14 let trajajočega postopka, ki sicer še ni pravnomočno zaključen, bo tako očitno nosil državni proračun, sodnica pa je oškodovano Nove KBM ob tem tudi napotila na pravdo.

Pritožba sledi

Okrožni državni tožilec Niko Pušnik je sicer vztrajal pri obsodilni sodbi za Poštraka in zanj zaradi napeljevanja k zlorabi položaja ali pravic predlagal štiriletno zaporno kazen. Sodišče predlogu ni pritrdilo, saj je verjelo zagovoru Rataja, da ni bil on ta, ki bi svoji podrejeni v Lenartu naročil, naj ostalim trem večkrat odobri potrošniške kredite v nasprotju s predpisi banke. Tožilstvo je tako kot v ostalih treh primerih že napovedalo pritožbo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.