Sazas vrača udarec

Foto: Žurnal24 Sazas že dalj časa vodi Matjaž Zupan. (Foto: EPA)
Direktor urada za intelektualno lastnino, Jurij Žurej, meni, da so pravni postopki Sazasa proti določenim osebam zgolj postopki diskreditacije.
Oglej si celoten članek

Po Žurejevem mnenju je srž postopkov, ki jih je sprožil Sazas, v tem, da je v teku postopek za izdajo stalnega dovoljenja za uveljavljanje avtorskih pravic v primeru kabelske retransmisije. Letni prihodki iz tega naslova znašajo med osem in 10 milijonov evrov.

Trenutno ima začasno dovoljenje Sazas, za izdajo stalnega dovoljenja pa se potegujejo trije kandidati. Tisti, ki bi dovoljenje pridobil, bi z njim odškrnil velik del prihodkov Sazasa. Tega Urad za intelektualno lastnino (Ursil) trenutno pregleduje zaradi izvajanja začasnega dovoljenja uveljavljanja avtorskih pravic v primeru kabelske retransmisije ter še zaradi nekaterih drugih primerov.

Včeraj pa je Žurej na tožilstvo podal predlog za presojo dejavnosti, ki jo opravlja Sazas. Predlagal je tudi vložitev tožbe za prepoved delovanja društva v trenutni obliki. Žurej pri tem poudarja, da je Ursil vse postopke opravil v skladu z zakonom.

Sazas se ne da
Iz Sazasa so namreč sporočili, da so sprožili proti več osebam ustrezne postopke pri pristojnih državnih institucijah. "Zaradi interesov v postopkih do zaključka le-teh združenje ne daje izjav za medije in javnost," so ob tem še poudarili v Sazasu.

Urad za intelektualno lastnino je v tem tednu na ljubljansko tožilstvo podal predlog za presojo dejavnosti, ki jo opravlja Sazas. Direktor urada Jurij Žurej pojasnjuje, da od tožilstva želijo, da ugotovi, ali Sazas opravlja pridobitno ali nepridobitno dejavnost.

Kot je pojasnil Žurej, na uradu ugotavljajo, da zakon o društvih izrecno prepoveduje delovanje z namenom pridobivanja dobička. V določenem delu je urad pridobil dokumente, iz katerih je razvidno, da je bil določen del dejavnosti Združenja skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (Sazas) opravljen z namenom pridobivanja dobička.

Tri možnosti

V primeru odvzema dovoljenja Sazasu po Žurejevih pojasnilih obstajajo tri možnosti.

Za novo dovoljenje lahko zaprosi nekdo drug, in če izpolnjuje vse pogoje, ga dobi.

Če nekdo ne izpolnjuje vseh pogojev in zaprosi za začasno dovoljenje, mu ga lahko urad, če za to izpolnjuje pogoje, tudi podeli.

Lahko pa se zgodi, da dovoljenja ne dobi nihče.

Zaradi tega so tožilstvu predlagali, da preveri, ali se na podlagi zakona o društvih lahko opredeli dejavnost, ki jo opravlja Sazas, kot pridobitno, in ali ima del dejavnosti, ki jo opravlja Sazas zunaj dela dovoljenja, ki mu ga je urad podelil za kolektivno upravljanje, naravo opravljanja dejavnosti za pridobivanje dobička.

Če bo tožilstvo na ta vprašanja odgovorilo pozitivno, se Sazasu lahko po Žurejevih besedah na podlagi zakona o društvih odvzame status društva.

Sazas se lahko bodisi preoblikuje v drugo statusno obliko, kar lahko stori že zdaj, bodisi lahko določenega dela dejavnosti, kjer bi ugotovili, da je pridobiten, ne opravlja več, je dodal.

Kot je izpostavil Žurej, mora Sazas svoj statut uskladiti z zakonom o avtorski in sorodnih pravicah ter zakonom o društvih.

Urad je Sazas v junija objavljenem javnem pozivu pozval k spremembi več določb statuta.

Če Sazas tega ne bo storil, bo urad izdal sklep za odpravo ugotovljenih kršitev. Po sklepu gre lahko Sazas po njegovih pojasnilih v postopek pred sodišče, ki bo nato ugotavljalo, ali je sklep urada zakonit ali ne.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.