SDS bo interpelirala Karla Erjavca

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Erjavec zlorabil vojaško obveščevalno službo?
Oglej si celoten članek

Poslanci SDS bod do konca tedna vložili interpelacijo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca. Napovedali so, da bodo samo vsebino predstavili na novinarski konferenci še ta teden.

Erjavec zlorabil vojaško obveščevalno službo?

"Napovedana interpelacija je neutemeljena in brez pravne podlage," je danes, še preden je SDS predstavil vsebino interpelacije, dejal obrambni minister Karl Erjavec. Erjavec je sicer deležen očitkov, da je zlorabil vojaško obveščevalno službo za razrešitev poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca.

Premier Marjan Šarec je v ponedeljek sporočil, da od ministra Karla Erjavca pričakuje poročilo glede sklepov komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) ter glede zamenjave poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca. Knovs je namreč 26. aprila ugotovil, da je minister za obrambo na podlagi govoric, da je Škerbinc neprimerno govoril o načelnici Generalštaba Alenki Ermenc oz. njenem zdravstvenem stanju, naročil obveščevalno dejavnost. OVS je 3. aprila v zvezi s tem zaslišala 25 vojakov.

Šarec v pričakovanju poročila

Knovs je sicer s petimi glasovi za in dvema proti sprejel sklep, da OVS v tem primeru ni imela zakonske podlage za opravljanje informativnih pogovorov na poveljstvu sil. Erjavec je napovedal, da bo poročilo Šarcu poslal danes ali v sredo, večkrat pa je tudi zatrdil, da je v primeru Škerbinca ravnal pravilno in zakonito.

"Oni so mojstri tega, tako da verjamem, da nas ne bodo razočarali," je napoed interpelacije komentiral premier Marjan Šarec. Po njegovih informacijah je Erjavec le izvršil zahtevo načelnice Generalštaba Alenke Ermenc, ki je poveljnika poveljstva sil SV Miho Škerbinca imenovala in nato zahtevala tudi njegovo zamenjavo.

Sindikat zahteva sejo odbora

V ponedeljek je sicer Sindikat vojakov Slovenije predsedniku odbora DZ za obrambo Samu Bevku poslal predlog za sklic nujne seje odbora. Želijo, da se odbor opredeli do ravnanja obrambnega ministra, ki da je izgubil njihovo zaupanje. Vse poslance so zato pozvali tudi k vložitvi interpelacije zoper ministra.
"Vemo, kakšne so njegove pristojnosti. Mislim, da je šlo to pa vendarle nekoliko predaleč," je potezo sindikata komentiral Šarec. "Če sindikati vse vodijo, potem tudi vlade ne potrebujemo," je še dodal.

DeSUS Erjavcu v bran

Večina strank je za zdaj še vedno zadržana do interpelacije, ki jo je zoper ministra Erjavca napvoedala SDS, saj bodo počakale na vsebino. DeSUS je medtem svojemu predsedniku Erjavcu, ki se sooča z očitki glede zlorabe vojaške obveščevalne službe, že stopila v bran. Nekateri pa so ostri do Sindikata vojakov Slovenije, ki je pozval k interpelaciji.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je napovedal, da bodo počakali na vložitev interpelacije in na odziv ministra, zatem pa se odločili kot koalicija. Prav tako bodo počakali na poročilo, ki ga je od Erjavca zahteval premier, vendar v LMŠ po Golubovićevih navedbah verjamejo, da je minister ravnal v skladu z zakonodajo.

Ocenil je še, da vse kaže na politizacijo vojske, kar je žalostno. "V sodobnih vojskah se vojaško umazanega perila ne pere v javnosti, mi pa smo v zadnjih tednih priča prav temu," je dejal.

V SD danes napovedane interpelacije ne komentirajo. Da bi jo podprli v SMC, je po prvih ocenah vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča zelo malo verjetno. Je pa dejal, da ta interpelacija ni nič neobičajnega za SDS, "pravzaprav so letos celo nekam pozni". O samem ravnanju Erjavca se v SMC še niso opredelili, zanje pa bo bolj kot sklepi Knovsa pomembno poročilo Erjavca premierju.

Poslanec SAB Marko Bandelli, ki je ministrski položaj moral zapustiti po pozivu Šarca, je danes glede ravnanja pri interpelaciji dejal, da bodo najprej počakali na dejstva, nič pa ni izključeno. "Predsednik vlade je z zahtevo mojega odstopa postavil zelo visoke standarde," je spomnil Bandelli, ki od Šarca zdaj pričakuje enake vatle tudi pri drugih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.