SDS mora plačati 1.500 evrov kazni

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Stranka SDS in njene pooblaščene osebe bodo morale po sklepu ljubljanskega okrajnega sodišča plačati dobrih 1.500 evrov kazni, ker strankine spletne strani niso vpisali v razvid medijev. SDS: spletna stran SDS ni medij.
Oglej si celoten članek

Odločitev sodišča sicer še ni pravnomočna. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za kulturo, so obdolžilni predlog na sodišče podali v skladu s 103. členom zakona o prekrških. Slednji določa, da lahko predlagatelji, določeni v omenjenem zakonu, v primeru, če prekrškovni organ ne začne postopka na njihov predlog, pristojnemu organu, ki po zakonu nadzoruje delo prekrškovnega organa, predlagajo, da vloži obdolžilni predlog pred sodiščem.

Potem ko je ministrstvo vložilo obdolžilni predlog, je ljubljansko okrajno sodišče odločilo, da je spletna stran SDS medij in da mora biti vpisana v razvid medijev. Ob tem na ministrstvu pojasnjujejo, da se vpis v razvid medijev izvede na podlagi vloge oziroma zahtevka strank, v razvid pa morajo biti vpisane le tiste spletne strani političnih strank, ki imajo vse elemente medijev, kot jih določa zakon o medijih. Trenutno imata v razvidu medijev spletne strani vpisani stranki Zares in SD, navajajo.

SDS: Nov poskus političnega pritiska

V SDS v zvezi s tem pojasnjujejo, da je ministrstvo obdolžilni predlog vložilo kljub mnenju inšpektorata za kulturo in medije, da spletna stran SDS ni medij in da zato ni nobene potrebe po vpisu v razvid medijev.

"Vsekakor je zanimivo, da je ministrstvo za kulturo, ki v tem mandatu ni bilo imuno na vpliv stranke Zares, odločilo drugače kot inšpektorat za kulturo in medije. Več kot očitno gre za še en poskus političnega pritiska in omejevanja političnega delovanja SDS," so zapisali v SDS in napovedali, da se bodo na odločitev sodišča pritožili.

Ob tem tudi navajajo, da zakon o medijih v drugem členu določa, da mora medij "objavljati uredniško oblikovane programske vsebine, ki so v skladu z istim členom zakona informacije vseh vrst. Istočasno tudi določa, da se nosilci objavljanja informacij, ki so namenjeni izključno notranjemu delu političnih strank, ne štejejo kot medij".

Od omenjenih 1.500 evrov kazni bo morala večji del slednje – če bo sodba seveda pravnomočna – plačati SDS (835 evrov), medtem ko bosta morala predsednik SDS Janez Janša in Jernej Lampret plačati vsak po 334 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 10:26 9. September 2011.

    ... s čim se ukvarjajo....

  • 09:20 9. September 2011.

    joj Đoni kar vse so zdej politični pritiski nate in na tvojo ubogo strankico, tut ti nimaš lih čiste vesti …

  • 22:51 8. September 2011.

    To je pa že višek norosti.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.