SDS ni prepričala koalicije

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Predlog zakona o javnosti premoženja funkcionarjev nista prepričala ne koalicije ne vlade.
Oglej si celoten članek

SDS z zakonom o javnosti premoženja funkcionarjev predlaga prenos pristojnosti nadzora s Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) na računsko sodišče, funkcionarji računskega sodišča pa bi podatke o svojem premoženjskem stanju predložili DZ. Kot je poudaril poslanec SDS Vinko Gorenak, prenos pristojnosti nikakor ne pomeni ukinitve KPK. Po njegovih besedah se zakon loteva problema korupcije, pri tem pa ponuja enostavne in učinkovite rešitve.

Vlada svojo nepodporo zakonu utemeljuje z ugotovitvijo, da večino predlaganih rešitev vsebuje že zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, nekatere predlagane rešitve pa tudi odstopajo od veljavne sistemske zakonodaje. Kljub temu vlada po besedah državne sekretarke Renate Zatler pozdravlja tiste predloge SDS, ki prispevajo k transparentnosti nadzora.

Koalicijske poslanske skupine so zakonski predlog SDS ocenile kot neprimeren za nadaljnjo parlamentarno obravnavo. Po njihovem mnenju zakon sicer prinaša na prvi pogled všečne rešitve, za katerimi pa se skriva predvsem namera po ukinitvi KPK. Iz koalicijskih vrst je bilo slišati tudi očitke, da je zakonsko besedilo nedosledno, določbe pa pogosto ne dovolj jasne.

Nezastarljivost 

Po mnenju vlade SDS z novelo kazenskega zakonika zasleduje legitimen cilj omogočanja nezastarljivosti kazenskega pregona in izvršitve kazni tudi za kaznivo dejanje umora. Kljub temu pa dopolnitve člena, ki govori o nezastarljivosti kaznivih dejanj, vlada ne podpira, saj gre po njenem mnenju za poseg v pomemben institut splošnega dela kazenskega zakonika.

Himna celotna Zdravljica 

Z novelo zakona o grbu, zastavi in himni pa želi SDS določiti, da je državna himna celotna Zdravljica in ne le njena sedma kitica. Določila bi tudi, da je prepovedano javno poveličevanje vseh totalitarnih režimov, še posebej fašizma, nacizma oziroma nacionalsocializma in komunizma.

Vlada je v svojem odklonilnem stališču opozorila, da veljavni zakon ni v neskladju z ustavo v delu, ki določa, da je državna himna sedma kitica Zdravljice.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • mph
    15:55 5. Marec 2014.

    Morda je problem v temu, ker se je Majerjev totalitarni režim, ki ga ponuja, izkazal za bistveno, ampak res bistveno, …

  • 12:39 5. Marec 2014.

    Z grozo berem komentarje. Smo pač država s hudo invalidno napako iz preteklosti. Bivš totalitarnii režim v svoji nadaljevanki še …

  • 11:36 5. Marec 2014.

    VLADA,NE PRIDITE V DRŽAVNI ZBOR

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.