SDS-ovi so še posebno cenjeni

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Zvone Černač. Po letu ministrovanja naj bi ostali le zvesti kadri, člani in simpatizerji pa nagrajeni s položaji. Ministrstvo. Od 13 imen niso zanikali niti enega imenovanja. Pravijo, da pritožb ni bilo.
Oglej si celoten članek

"Na delovnih mestih vodij notranjih služb so po nastopu Zvoneta Černača v manj kot enem letu ostali le preverjeni kadri, večina drugih pa je bila zamenjana s kadri po strankarski pripadnosti," trdijo poznavalci razmer na ministrstvu za infrastrukturo in prostor (MzIP), ki želijo zaradi strahu pred sankcijami ostati anonimni. Menijo, da je bilo imenovanih ali na odgovornejše mesto premeščenih 13 zaposlenih, ki imajo intimne, strankarske ali sorodstvene vezi z vidnejšimi predstavniki strank vladajoče koalicije.

Imenovanja in varčevanje

Na MzIP smo poslali seznam vseh domnevno spornih imenovanj. Zanimalo nas je, kdaj so bili posamezniki imenovani, zakaj so zamenjali njihove predhodnike in na podlagi kakšnih delovnih izkušenj so dobili službe. Na MzIP nam niso odgovorili na nobeno od teh vprašanj. Imenovanj tako niso ne potrdili ne zanikali. Trdijo, da je bila lani spomladi sprejeta reorganizacija, ki je vsebovala tudi racionalizacijo dela. Število direktoratov so z osem prepolovili, zaradi česar naj bi prihranili 250 tisoč evrov na leto. "Generalni direktorji direktoratov so bili imenovani na podlagi javnih natečajev, o njihovem imenovanju je odločala vlada, podatki so javni," pravijo.

Ni pripomb, ni problema

Na MzIP razlagajo, da so nekateri vodje služb in sektorjev napredovali. Omenjajo prejšnjo vodjo sektorja za javna naročila, ki je postala vodja splošnega sektorja, v katerega spadajo tudi javna naročila.

"Nekateri so se upokojili, zato so naloge prevzeli drugi sodelavci, nekateri pa so bili zamenjani, ker niso pokazali ustreznih rezultatov," še trdijo. Med njimi naj bi bil vodja službe za upravne zadeve, "kjer so bili zaostanki pri odločanju eno leto in več, po zamenjavi vodje pa se o pritožbah na drugi stopnji odloča v 30-dnevnem roku", pravijo na MzIP. Zatrjujejo, da "pri nobeni od teh zamenjav ni bilo pritožbe".

SDS razmišlja o tezah

V Slovenski demokratski stranki (SDS), ki ji pripada Černač, smo poskušali preveriti, ali so omenjeni kadri njihovi člani. Imen niso komentirali, saj članskih podatkov ne razkrivajo zaradi zakona o varstvu podatkov. Članstvo smo zato preverili v javno dostopnih dokumentih. V SDS politično kadrovanje oziroma zaposlitve na podlagi strankarske pripadnosti sicer komentirajo le z besedami: "To je vaša teza in čisto nič drugega."

Politkadrovanje ni težava

V Slovenski ljudski stranki (SLS) za svojega člana Žarka Preglja pravijo, da je na ministrstvu zaposlen že več kot deset let. "Sicer pa ima minister v svojem kabinetu v skladu z zakonom pravico zaposliti ljudi, ki jim zaupa in katerih zaposlitev je vezana zgolj na mandat ministra," trdijo. Dodajajo, da je prav, da ima stranka na ključne politične položaje, denimo na mesto državnega sekretarja, možnost imenovati politično, "saj ne nazadnje stranka za to nosi tudi politično odgovornost".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 12:50 5. Marec 2013.

    Černač za tvoje cenjene kandidate imajo prostor na Dobu,da sta vozila z Janšo vlado na GASILSKE izlete po domovini bi …

  • 11:41 5. Februar 2013.

    Spomnim se Černačevega laježa iz opozicije in brezkompromisnega podpiranja rušenja Barbikine vlade - ta človek je za nagrado sedaj minister. …

  • 11:28 5. Februar 2013.

    čaki... kdo je že miniral vse pripravljene reforme in grozil z ulico??? Aja! Tisti, ki se mu zdaj ulica vrača.. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.