SDS se opravičuje

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Tanko pisal Türku, Potrč pa Janši. SDS se opravičuje zaradi dokumenta na spletni strani in vztraja: direktor arhiva na laž postavil Türka.
Oglej si celoten članek

 

Sankcije za malomarnost?
Zanimalo nas je, kdo v stranki bo za malomarnost, kot so jo imenovali, odgovarjal. V SDS so pojasnili, da bo za to čas šele, ko bodo v arhivih rekonstruirali postopek izbire gradiva in tako videli, ali je res šlo za njihovo malomarnost. Še vedno pa niso pripravljeni pojasniti, kdo je navedena gradiva zbiral oziroma jih združeval v dokumente, objavljene na spletni strani.

"Dopuščamo možnost, da so bile glede na (ne)urejenost gradiva SZDL v Arhivu Slovenije v isto mapo zložene in nato v datoteko poskenirane tudi strani, ki niso bile priloga k dopisu z dne 2. julija 1980," so danes na svoji spletni strani zapisali v SDS. "Če bi se izkazalo, da je to res, je bila to naša malomarnost, ker dokumentov nismo dovolj natančno preverili, in jo obžalujemo ter se bralcem zanjo opravičujemo," so dodali in napovedali, da bodo v naslednjih dneh rekonstruirali celoten postopek izbire gradiva ter ponovno preverili vse gradivo komisije za manjšinska vprašanja iz obdobja 1978–1983. "Šele po tem bomo lahko dali končno sodbo."

 

Obenem pišejo, da se ne morejo opravičiti predsedniku Danilu Türku, saj so prepričani, da je dovolj dokazov, ki so ga postavili na laž. "Kar smo trdili, je sedaj uradno potrjeno s strani arhiva," so zapisali. "Arhiv je podal dokaze, da Danilo Türk ni bil obveščen samo s strani medijev, ampak je dobival tudi posebna poročila ambasade SFRJ na Dunaju," so zapisali, kar naj bi dokazovalo, da sta bila tako Türk kot njegov predhodnik Hartman o ozadjih dogodka obveščena s posebnimi poročili. Spomnimo: Arhiv RS je včeraj na svoji spletni strani objavil dokumente v zvezi z velikovškim napadom in jih pospremil s pojasnilom, da je dokument, ki ga je kot enoten dokument na svoji spletni strani objavila SDS, sestavljen iz različnih dokumentov, kar naj bi na laž postavljalo stranko.

 

Tanko Türku, Potrč Janši
Vodja poslanske skupina SDS Jože Tanko je obenem na predsednika države Danila Türka naslovil novo javno pismo, v katerem piše, da predsednik še vedno ni odgovoril na številna vprašanja v zvezi z napadom v Velikovcu na Koroškem."Ne samo, da ne odgovarjate na vprašanja, ki vam jih je postavila največja opozicijska stranka, ampak ste umolknili tudi, ko so vlada in njene institucije nezakonito onemogočile dostop do javnega in močno osiromašenega udbovskega arhivskega gradiva," je zapisal. Türku in "rdečim" zvezdam očital še nedemokratičnost, laganje in uničevanje gradiva ter totalitarno prakso ter zahteval odgovor na "legitimno postavljena vprašanja".

Predsedniku SDS Janezu Janši pa je javno pismo danes poslal poslanec in podpredsednik SD Miran Potrč. V njem ga poziva, naj zanika svoje trditve ter preneha z lažmi in manipulacijami. "Da bi prikrili svojo prvo lažno obtožbo, ste skonstruirali drug lažen dokument. Namesto priznanja laži in napake se SDS zapleta vse globlje," je zapisal in dodal: "Kot obramboslovec po izobrazbi in vojak po načinu političnega delovanja sledite načelu, da je napad najboljša obramba, pa četudi je skonstruiran na neresnicah." Zapisal je še, da zaradi torkove izjave na Odmevih, v kateri je Janša dejal, da je Potrč eden izmed petih ključnih funkcionarjev v predemokratični Sloveniji, ko se je uničilo 25 odstotkov gradiva, o tožbi za zdaj ne razmišlja.

Türk se je sicer odzval na včerajšnji zapis predsednika SDS Janeza Janše na spletni strani stranke z naslovom "Strah pred resnico" in ga označil za "beg pred resnico". "Predsednik namreč v svojem dolgem zapisu ni uspel odgovoriti na preprosto vprašanje, ali so očitki o ponarejanju dokumentov, ki jih je SDS objavila na svoji spletni strani, resnični," je zapisal ter pojasnil, da je svoje stališče o tako imenovanih dokumentih, objavljenih na spletni strani stranke, predstavil že na novinarski konferenci 10. februarja letos, kjer je zanikal "vsa podtikanja in laži".

Franco Juri meni, da je dokazana manipulacija SDS z dokumenti arhiva RS, ki se nanašajo na predsednika republike Türka. Prirejanje dela dokumenta tako, da so mu dodali še dokument, ki ga Türk ni prejel, je označil za največji škandal v slovenski zgodovini po osamosvojitvi. Z lažmi stranka škoduje ugledu države in napada predsednika republike.

"Osupli smo in pričakujemo, da se bo nekaj premaknilo," je dejal Juri, ki meni, da gre za kaznivo dejanje, do katerega se morajo opredeliti tudi organi pregona.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.