SDS za neustekleničeno vino v lokalih

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Poslanska skupina SDS je v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o vinu. S spremembo želijo omogočiti točenje neustekleničenega vina v gostinskih lokalih in ustrezno znižanje kazni za prekrške.
Oglej si celoten članek

Po sedaj veljavnem zakonu o vinu se morajo vsi, ki se ukvarjajo s predelavo grozdja in vina ter obdelujejo vsaj 0,05 ha vinogradov, vpisati v register pridelovalcev grozdja in vina, ki ga vodijo upravne enote.

Da bi povečali prijave pridelka vina in omejevanja nelojalne konkurence registrirani pridelavi vina je zakon o vinarski inšpekciji poleg obstoječih pristojnosti določil tudi pristojnost nadzora nad prometom z vinom v gostinskih obratih, in sicer je omejil točenje neustekleničenega vina, poenostavil postopek kaznovanja ter zvišal kazni za prekrške.

Točenje neustekleničenega vina v gostinskih lokalih je postalo prepovedano. Skladno s pravilnikom o označevanju in embalaži vina je ustekleničeno vino tisto, ki je v ustrezno zaprti embalaži, opremljeni z ustrezno oznako. Kazni za različne prekrške, navedene v zakonu, se gibljejo od 75 evrov do 28.000 evrov.

V poslanski skupini SDS menijo, da prepoved točenja neustekleničenega vina v gostinskih lokalih za manjše, ljubiteljske vinogradnike predstavlja višje stroške pri pripravi vina za trg v manjših količinah. S tem, ko so manjši vinogradniki prisiljeni ustekleničiti vina, se zviša tudi sama cena vina, so zapisali.

Opozorili so tudi na morebitno opuščanje vinogradništva s strani manjših pridelovalcev, ki jih je v Sloveniji največ. V poslanski skupini SDS menijo tudi, da so kazni v zakonu previsoke in nesorazmerne s prekrški, navedenimi v zakonu. Tako visoke kazni nimajo odvračilnega učinka, temveč zgolj prekomerno strašilnega, zato SDS predlaga ustrezna znižanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 09:30 27. April 2016.

    iIn kdaj bo prispevek o zaslišanju bankirjev??? PREPOVEDANO????

  • 05:21 27. April 2016.

    PEPE oo za poslanca

  • 10:38 26. April 2016.

    Ko bi se v deželi z "največ traktorji" meščani vsaj naučili, kaj so levo stična ločila. Ampak to bi bilo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.