SDS še vedno vztraja pri testiranju funkcionarjev na prepovedane substance

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Julija je državni zbor podoben predlog že zavrnil. Tokrat v SDS računajo na podporo tudi iz koalicijskih vrst.
Oglej si celoten članek

Poslanska skupina SDS je v zakonodajni postopek ponovno vložila predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge, v skladu s katerim bi poslance enkrat letno testirali ob odvzemu vzorcev las, urina ali krvi.

Med funkcionarje, za katere zakon predvideva testiranje na prisotnost substanc v telesu, sodijo predsednik republike, predsednik vlade, ministri, državni sekretarji in poslanci državnega zbora, saj bi s tem zagotovili ''odgovornost in preglednost politike,'' je danes na novinarski konferenci dejal predstavnik predlagateljev Dejan Kaloh.

Za izvedbo postopka je predviden pooblaščen Inštitut za sodno medicino, na katerem je v preteklih dneh vseh 27 poslancev SDS opravilo test. Vsi so bili negativni, je zatrdil Kaloh.

Zakon določa obveznost, da se državni funkcionar vsaj enkrat v koledarskem letu udeleži testiranj, ki bi se sicer izvajala v osmih intervalih v letu. Kateri funkcionarji bi na testiranje pristopili v posameznem intervalu, bi določil naključni izbor. Poslanci bi nato imeli 48 ur za pristop k postopku.

Če bi funkcionar testiranje odklonil, bi nastopila pravna domneva, da je izvid pozitiven. Ta bi se lahko ovrgla z naknadnim postopkov testiranja na prisotnost prepovedanih drog.

Predlagatelji tokrat pričakujejo podporo tudi z vrst koalicije.

V juniju, ko je poslanska skupina že vložila podoben predlog zakona, je Kaloh dejal, da bi izvajanje testiranja bremenilo proračun med 50.000 in 55.000 evrov letno.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:24 8. September 2022.

    Beli noski MDS in Kaloh morajo najprej opraviti test IQ skupaj s svojimi kolegi iz Twetterja in Facebooka ,ki svinjajo …

  • 11:06 8. September 2022.

    Ojoj, beli noseki s srpom in kladivom pa na trepalnice...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.