Prve napovedi. Takšno bo letošnje poletje.

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
"Če bomo nadaljevali s sušnim vremenom tudi letos, si lahko obetamo ekstremno vroče poletje."
Oglej si celoten članek

Uprava za zaščito in reševanje s ponedeljkom po vsej državi, razen v predelih s snegom, razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Zaradi suhega vremena namreč prihaja po državi do več požarov. S ponedeljkom bo tako prepovedano kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

KRONIKA V dveh dneh kar pet požarov v naravi

Še naprej suho vreme

Vremenoslovci na Agenciji RS za okolje medtem napovedujejo še naprej suho vreme. "V ponedeljek bo precej jasno, predvsem na jugozahodu pa bo občasno nekaj več oblačnosti. Pihal bo jugozahodnik. Jutranje temperature bodo od -5 do 1, v alpskih dolinah okoli -7, najvišje dnevne od 10 do 16 stopinj Celzija," pojasnjujejo.

V torek bo po njihovi napovedi delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki bo gostejša v zahodnih krajih. Še bo pihal jugozahodni veter: "V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, zjutraj in dopoldne bodo zlasti na severovzhodu možne rahle padavine. Popoldne se bo delno zjasnilo. Zjutraj bo še pihal jugozahodnik, nato bo veter obrnil na severovzhodno smer."

Kakšno poletje nas čaka?

"Še vedno je videti hudo sušo na večini izračunov tja do konca marca. Najbolj natančen model za srednjeročni izračun nam daje do 24.marca komaj nekaj mm dežja," pa so ob srednjeročni napovedi zapisali na portalu Ciklon.si.

xxx

Kot pojasnjujejo, smo zaenkrat vse bližje letu 2003, točneje pomladi: "Že kar nekaj študij je bilo napisanih na to temo, zakaj je bilo tisto poletje najbolj vroče v zgodovini. Tudi sam sem že nekajkrat poudaril da suha tla največ pripomorejo k temu. Številke so dovolj zgovorne, po meritvah ARSO je bila v Ljubljani meteorološka pomlad 2003 najbolj suha po letu 1952. Nikoli kasneje ni padlo toliko malo dežja. Takrat je v Ljubljani padlo 150mm padavin. V tistem letu podnebne spremembe še niso bile tako izrazite. Če bomo nadaljevali s sušnim vremenom tudi letos, si lahko obetamo ekstremno vroče poletje."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 13:08 13. Marec 2022.

    upam, da vroče poletje ne bo preveč vplivalo na proizvodnjo rogličkov ... dokler bosta vsaj dve vrsti na izbiro, še …

  • 12:44 13. Marec 2022.

    Da ne bi o napovedih vremena čarovniki. Ekstremno dogotrajna zima za nami s več kot 2 mesecoma konstantnega minusa, ki …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.