Še naprej bomo lahko gradili

Foto: Žurnal24 (Foto: istock)
Odbor DZ za okolje je danes sklenil, da predlog novele zakona o graditvi objektov ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Z njim naj ne bi zmanjšali obsega sive ekonomije ali pomagali gradbeništvu.
Oglej si celoten članek

Na današnji seji je odbor DZ za okolje sklenil, da predlog novele zakona o graditvi objektov, ki je narekoval ukinitev možnosti gradnje objektov za lastne potrebe v velikosti do 250 kvadratnih metrov v lastni režiji, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Sklep so sprejeli soglasno, s 14 glasovi, saj z njim ne bi zmanjšali obsega sive ekonomije ali pomagali gradbeništvu.

Zakon je sestavljen na osnovi anomalij in želi udariti vse tiste, ki korektno delajo v tem sistemu.
Daniel Krivec, SDS

 

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor Petra Gašperšiča je "namen spremembe odpraviti institut dela v lastni režiji, ki se je v praksi zelo izrodil in omogočil, da se je gradnja tovrstnih objektov v veliki meri izvajala nenadzorovano brez računov". Po njegovih besedah je pobuda prišla iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS).

Predsednik sekcije gradbincev pri OZS Franci Bukovec je odvrnil, da je pobudo v resnici dal poseben odbor pod vodstvom Franca Zora z ministrstva za gospodarstvo, zbornica pa jo je podprla, saj "nelojalna konkurenca, podprta z zakonom, ki omogoča delo v lastni režiji, odžira kruh gradbenim izvajalcem".

Po mnenju Bukovca se delo pri gradnji večjih objektov z lastnimi rokami ali z brezplačno pomočjo prijateljev in sosedov danes izvaja zelo redko, saj je zahtevnost gradnje tako velika, da ji težko sledijo tudi registrirani gradbinci.

Državni svet in kmetijsko-gozdarska zbornica sta novelo zavrnila
Državni svet je podporo predlogu novele je zavrnil. Zmotilo ga je namreč pomanjkanje analiz, koliko je v Sloveniji sploh gradnje v lastni režiji.
Predloga prav tako niso podprli v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Tudi njen predstavnik Vojko Bizjak verjame, da novela ne bi bistveno zmanjšala obsega sive ekonomije in da tudi ne bi rešila gradbene panoge. Prepričan je še, da bi se dalo to doseči že z boljšim izvajanjem sedanje zakonodaje.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.