Zadnja novica o širjenju okužb: Še naprej padajo, a počasi

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Primerjava na tedenski ravni pokaže, da je bilo včeraj potrjenih zgolj devet primerov okužb manj kot prejšnji četrtek.
Oglej si celoten članek

V četrtek je bilo opravljenih 3915 testov PCR, s katerimi je bilo potrjenih 280 okužb z virusom SARS-CoV-2. Narejenih je bilo tudi 33.038 hitrih testov.

V primerjavi s prejšnjim tednom je tokrat padec števila novih potrjenih okužb nekoliko nižji. Prejšnji četrtek je bilo potrjenih 289 novih okužb, kar je devet več kot včeraj. Padec števila novih okužb je bil tako 3,1-odstoten. Za primerjavo: padec števila novih okužb, če primerjamo četrtek 20. maj s četrtkom 27. maja, je bil 12,7-odstoten. 

Število aktivnih primerov se je tudi tokrat znižalo in po podatkih Sledilnika znaša 3.825. Sedemdnevno povprečje novih primerov je po podatkih NIJZ, ki jih objavlja vlada, 259.

V bolnišnicah se zdravi 205 bolnikov, ki so zboleli za covidom-19, od tega jih 59 potrebuje zdravljenje na intenzivni terapiji. Umrli sta še dve osebi. 

Foto: Vlada RS podatki covid

Vse več cepljenih z vsemi odmerki

Foto: Zdravstveni dom Kranj Cepljenje v športni dvorani vojašnice v Kranju Zadnji podatki o cepljenih osebah v Sloveniji kažejo, da odstotek cepljenih z vsemi odmerki še naprej narašča. Včeraj se je skupno cepilo skoraj 33 tisoč oseb, je sporočila vlada. 

Kot je razvidno s spletne strani cepimose.si, je bilo do zdaj z vsemi odmerki cepljenih 21,4 odstotka prebivalcev oz. 697.399 ljudi. Nekoliko počasneje se v zadnjem obdobju dviguje število cepljenih s prvim odmerkom. Takih je do zdaj 33,2 odstotka oz. 697.399. Podatki se razlikujejo od tistih, ki jih je predstavila vlada, saj so podatki o odstotku cepljenih, ki jih objavlja vlada, preračunani le na osebe, starejše od 18 let. 

Regija, kjer je največ cepljenih s prvim odmerkom, je zasavska, medtem ko je z vsemi odmerki največ cepljenih v koroški regiji. 

Toliko Pfizerja v enem tednu še ni prišlo

Po podatkih, objavljenih na cepimose.si, je v tem tednu v Slovenijo prispelo največ odmerkov cepiva Pfizer doslej, in sicer kar 105.300. Drugih dobav v tem tednu še ni zavedenih. Glede na napovedi pa lahko tudi v tem tednu pričakujemo 14.400 odmerkov cepiva Moderne, saj je proizvajalec takšno količino odmerkov napovedal za vsak teden vse do konca julija. Malo manj zanesljive so dobave proizvajalcev AstraZeneca in Johnson & Johnson. Ob tem pa je treba dodati, da je Madžarska v tem tednu Sloveniji posodila 300.000 odmerkov cepiva AstraZeneca, ki pa še niso zavedeni na spletni strani cepimose.si. 

Uradnega podatka o tem, koliko ljudi še čaka na prvo cepljenje ni. Iz dogajanja v Celju, kjer se je v sredo možnosti cepljenja nenaročenih oseb na cepljenje udeležila množica ljudi, je moč sklepati, da interes med prebivalstvom ostaja. Podobno akcijo cepljenja nenaročenih so izvedli tudi v Krškem. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 11:28 4. Junij 2021.

    Kako pada? če je pa C(EF)IZELJ po nareku JJ in po protestih v ljubljani,naracunal na tisoče novo okuženih in stotine …

  • 10:47 4. Junij 2021.

    so si nabasal v svoje zepe miljone zdaj pa počitek jeseni pa morskoindijski sev in nove miljarde pokrast

  • 10:46 4. Junij 2021.

    so si nabasal v svoje zepe miljone zdaj pa počitek jeseni pa morskoindijski sev in nove miljarde pokrast

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.