Se tovarna sladkorja vrača?

Foto: Shutterstock Slovenija 01.07.13, polje sladkorne pese, sladkorna pesa, poljscina, foto: shutt
Sladkorno peso bi v Sloveniji lahko znova gojili na okoli 13 tisoč hektarih.
Oglej si celoten članek

"Za nas je ta rešitev odlična, imamo časovne roke, zdaj pa nas čaka še veliko dela," pravi Vlado Hunjadi, tajnik Združenja pridelovalcev sladkorne pese Slovenije. Evropska unija (EU) bo namreč s 30. septembrom 2017 odpravila sladkorne kvote, zaradi česar bi v Sloveniji prvič po letu 2006 znova lahko začeli gojiti sladkorno peso.

Študija načeloma v prid

V združenju so sicer že v začetku leta predstavili študijo o izvedljivosti projekta pridelave in predelave sladkorne pese. "Analiza površin je pokazala, da bi ob dobri organizaciji pridelave lahko dosegli pridelavo pese na površinah med 11 in 15 tisoč hektarji," ugotavlja študija. Ta sicer še ne daje dokončnega odgovora o gospodarski upravičenosti vnovične proizvodnje sladkorja, pravijo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje (MKO). "Sedanje kvote za sladkor bodo veljale do leta 2017, zato bo treba pripraviti natančen investicijski elaborat in pridobiti investitorje," še pravijo na MKO. Hunjadi pri tem dodaja, da so nekateri pogovori z investitorji že potekali, a konkretnih dogovorov niso mogli doseči, saj je šele prejšnji teden postalo jasno, katerega leta bodo kvote dejansko odpravljene.

MKO bo morebitne nove pridelovalce lahko podprlo v okviru programa razvoja podeželja, predvsem glede nakupa mehanizacije in vnovične vzpostavitve prevzemnih mest za sladkorno peso. Prav tako bo morebitni investitor upravičen do pomoči za odpiranje novih delovnih mest. Teh bi bilo lahko ob odprtju nove tovarne sladkorja tudi do tisoč, ocenjujejo v združenju, študija pa ugotavlja, da bi investicija brez ureditve terena in skladiščenja stala 136 milijonov evrov.

Kmetje bi pridelovali

V združenju menijo, da kmetov ne bo težko prepričati v vnovično pridelavo. "Če pomislimo, da je na Nizozemskem cena pese trenutno dobrih 68 evrov na tono, pri nas pa se je zadnja leta prodajala celo za manj kot 40 evrov, ne bo težko," pravi Hunjadi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:45 2. Julij 2013.

    Sploh ne vem kje nam je bila pamet takrat da smo se odrekli proizvodnji sladkorja.<br />Za take posle ki jih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.