Še v eni ali dveh regijah bi lahko kmalu odprli lokale

Foto: zurnal24.si
Foto: zurnal24.si
Čeprav zemljevid kaže, kot da so razmere po državi večinoma zelo podobne, to ne drži.
Oglej si celoten članek

Posavska regija, ki je imela dolgo največ okužb, je zdaj daleč najboljša in glede sedemdnevne incidence na sto tisoč prebivalcev izpolnjuje že pogoje za zeleno fazo.

Sosednja jugovzhodna Slovenija je povsem na meji 200, ki je postavljena za rumeno fazo, poleg v posavski se tudi v tej regiji jutri odpirajo terase gostinskih lokalov. Incidenca v tej regiji je 200,9. Za odprtje lokalov sicer velja cela vrsta omejitev. 

A od odločitve vlade, da se terase lokalov odprejo le v teh dveh regijah, so se razmere bistveno izboljšale tudi v pomurski regiji, ki je povsem na meji za rumeno fazo, saj incidenca znaša 200,2, morala pa bi biti nižja od 200. Predvidevamo lahko, da se bodo tudi tam, če se razmere ne bodo poslabšale, kmalu odprle terase gostinskih lokalov. Blizu te meje je še podravska regija, kjer je incidenca 227.

Najslabše so trenutno razmere v obalno-kraški regiji, ki je bila dolgo najboljša, pa tudi v koroški regiji, kjer je bilo po prvotnem hudem izbruhu bolezni dolgo zatišje, se je število okužb povzpelo, tako da obe sodita v rdečo fazo epidemije.

Med oranžnimi regijami so razmere najslabše v gorenjski regiji, ki je blizu prehoda v rdeče območje epidemije. Trenutno je incidenca 316, meja pa je 333 primerov na sto tisoč prebivalcev v zadnjih sedmih dneh.

V dveh regijah bi morali osnovnošolci ostati doma

Če pogledamo še pogoje za prehod v oranžno fazo, ki so bili postavljeni po po regijah, dve regiji ne izpolnjujeta več pogoja. Če bi še veljala ta pravila, bi lahko v šole hodili le še učenci prvih treh razredov osnovne šole. Tudi Gorenjska se približuje prehodu nazaj v rdečo fazo.

Na Madžarskem je zelo slabo, tudi v Italiji ne kaže dobro

Če pogledamo še razmere v soseščini. Najslabše so razmere na Madžarskem, kjer se krivulja novih odkritih okužb strmo vzpenja. Tudi v Italiji se krivulja vzpenja, zelo verjetno nas bodo kmalu prehiteli po številu novih okužb na milijon prebivalcev.

Na Hrvaškem imajo še vedno izjemno malo okužb, a se krivulja rahlo vzpenja, podobno v Avstriji, kjer je približno dvakrat toliko okužb kot na Hrvaškem. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 19:28 8. Marec 2021.

    Kar pripravite se svinje fašistične kaj vas čaka v prihodnosti. Ne boste ušli kazni za vse vaše zločine. Bije vam …

  • 10:21 8. Marec 2021.

    https://www.youtube.com/watch?v=_zZM60W-lf8

  • 09:37 8. Marec 2021.

    https://www.facebook.com/101017414921399/photos/a.101050924918048/313538890335916/?__cft__[0]=AZXiEcY-Mm72TFSZiEGfL_Oa-7EdfuZbK0Y0folPuKTIw-QP-wSELtXLFvuK3HhPsma-kYXxlspJ_vx4ax9F9c40TmXJRGJWpSOhnQKfJfYcGkAhlw2z7SNDhJcbO-zQV5ddU8FkLaLMxCcO4VyBd0d_UTrLp0hYN_FQBEd9Aela2w&__tn__=-UK-R

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.