Sedem let dela v pozabo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Pokojnine. Zaradi nižanja pokojnin, prisluženih v Jugoslaviji, ustavna presoja.
Oglej si celoten članek

Bralcu iz Maribora se je z uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) pokojnina čez noč znižala za 174 evrov oziroma z 946 na 771 evrov. Problem je nastal zaradi ene same črke – Jugoslovenske namesto Jugoslovanske železnice –, se je zgrozil bralec, ki je po premestitvi iz Ljubljane sedem let delal v Beogradu, zdaj pa so mu zato znižali pokojnino.

Je eden od 26.341 upokojencev, ki se jim je po uveljavitvi ZUJF pokojnina znižala od enega centa dalje, 44 pa kar za več kot 350 evrov. Z ukrepom naj bi se v enem letu prihranilo okoli 30 milijonov evrov. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pojasnjujejo, da gre za znižanje tistih pokojnin, za katere mora državni proračun zagotavljati dodatna sredstva za izplačevanje.

Največ primerov, 8.084, je takih, ko so posamezniki delali v kateri od držav nekdanje Jugoslavije. “Tem ljudem so se plačevali prispevki za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje v tuji pokojninski sklad. Slovenija pa jim tudi za to obdobje, ko torej niso bili plačani prispevki v Republiki Sloveniji, prizna in odmeri pokojnine,” razlagajo.

Sindikat upokojencev Slovenije je že napovedal, da bo tudi zato vložil presojo ustavnosti ZUJF; enako napovedujejo v Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus). Anton Donko iz Zdusa, kjer v začasnost ukrepa ne verjamejo, prizadetim svetuje, naj se pritožijo na zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Odločba o pokojnini je namreč dokončna in je po njegovem mnenju ni mogoče spreminjati na tak način.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.