Šefi strank naj bi se poenotili do torka

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Pogajanja o novi koaliciji prehajajo v sklepno fazo. Vodstva strank so uskladile vsebino koalicijskega sporazuma, čaka jih še kadrovska uskladitev. V torek bi lahko podpisali koalicijsko pogodbo.
Oglej si celoten članek

Predstavniki strank SMC, DeSUS in SD so danes usklajujevali še podrobnosti besedila koalicijskega sporazuma po posameznih poglavjih. Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je povedala, da so pogajalci iz vseh treh potencialnih vladnih partneric uspešno zaključili pogovore glede vsebine koalicijskega sporazuma.

Pri tretjini posameznih poglavij koalicijskega sporazuma naj bi šlo le za "piljenje fines" in pregled tega, ali posamezne stavke predstavniki vseh treh potencialnih partnerjev razumejo na enak način, je še pojasnila Kustec Lipicerjeva.

Na vrsti so kadrovske odločitve

Na vrsti so še dogovori o kadrovskem razrezu, ki pa bodo potekala na ravni predsednikov oz. vodij strank SMC, DeSUS in SD. Zato Kustec Lipicerjeva, kot je dejala, tega na tej točki ne želi komentirati.

V kadrovsko usklajevanje pa je vključeno tudi mesto evropskega komisarja, saj naj bi po navajanju STA DeSUS zahtevali več ministrskih mest v primeru, da bi bila za komisarko izbrana Tanja Fajon. Če bo za kandidatko za evropsko komisarko imenovana Fajonova, torej "eden iz koalicije, se bomo normalno pogovarjali o novem razrezu ministrstev", je pojasnil Saša Ivan Geržina iz DeSUS-a.

Po neuradnih informacijah naj bi sicer mandatar Miro Cerar v zvezi z izborom komisarja že kontaktiral prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja. Je pa Cerar že povedal, da je zanj izmed predlaganih kandidatov neprimerna le Alenka Bratušek.

Prišli tudi nekateri kandidati za ministre ...

Sestanka se je izmed vodij koalicijskih strank udeležil le predsednik SD Dejan Židan. Predsednika SMC Miro Cerar in DeSUS Karl Erjavec sta odsotna. Cerarja sta nadomeščala vodja poslanske skupine Kustec Lipicerjeva, ki je tudi vodila današnja usklajevanja, in generalni sekretar stranke Erik Kopač.

Sestanka so se udeležili tudi nekateri morebitni ministri v novi vladi, iz vrst SD poleg Židana še aktualna ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, pa tudi minister za izobraževanje, znanost in šport v tem mandatu Jernej Pikalo. Prišel je tudi vodja poslancev SD Matjaž Han in poslanec SD Janko Veber, sicer eden od resnejših kandidatov za novega obrambnega ministra.

Iz vrst DeSUS je bilo opaziti podpredsednika stranke Sašo Ivana Geržino, generalnega sekretarja DeSUS Branka Simonoviča, pa tudi poslanko stranke Julijano Bizjak Mlakar. Slednja naj bi bila zelo verjetna kandidatka za ministrico za kulturo, kar je med kulturniki že sprožilo nekatere kritike. Po nekaterih neuradnih informacijah naj se z njeno morebitno kandidaturo ne bi strinjali tudi potencialni koalicijski partnerji

Nekatera imena so že znana

Koalicijska pogajanja potekajo že kar nekaj časa, potencialne partnerice pa so vsebinsko praktično usklajene in jih čaka, kot poudarjajo, le še piljenje podrobnosti po poglavjih. Datuma parafiranja koalicijskega sporazuma nimajo določenega, pričakovati pa je, da bodo to storili že ta ali najpozneje prihodnji teden.

Predsednik SMC Miro Cerar, ki so ga poslanci v ponedeljek izvolili za novega mandatarja, ima namreč do 9. septembra čas, da predlaga seznam ministrskih kandidatov. Podoba prihodnje ministrske ekipe se počasi izrisuje, a podrobnosti morebitni partnerji še ne želijo pojasnjevati. Uradno je jasno le, da bo kandidat za finančnega ministra ekonomist Dušan Mramor in da bosta ministrska stolčka tudi v novi vladi obdržala predsednik DeSUS Karl Erjavec in predsedujoči SD Dejan Židan. Špekulacij o imenih je precej, po nekaterih informacijah naj bi jih Cerar razkril še ta teden.

Kolegij predsednika DZ je v torek že potrdil predlog, da se po skrajšanem postopku obravnava novela zakona o vladi, ki po novem predvideva 14 ministrstev in ministra brez resorja, dopušča pa tudi imenovanje še dveh ministrov brez resorja. Pristojni parlamentarni odbor bo novelo obravnaval danes, izredna seja DZ pa je predvidena za četrtek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 08:17 28. Avgust 2014.

    Hahha, pravš ti pa noben drug! nedonošenček...a res, a to besedo se še uporabla...pejt v pokoj!

  • 08:09 28. Avgust 2014.

    Ko boš ti toliko naredil, kot so oni, se pa oglasi... nedonošenček.

  • 08:07 28. Avgust 2014.

    Kreten polpismeni!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.