Sejem za ljubitelje živali: Se vidimo prihodnje leto!

Foto: Saša Despot Sejem za ljubitelje živali Foto: Saša Despot Sejem za ljubitelje živali Foto: Saša Despot Sejem za ljubitelje živali Foto: Saša Despot Sejem za ljubitelje živali, pes pomočnik Foto: Saša Despot Sejem za ljubitelje živali, pes, nemška doga Foto: Saša Despot Sejem za ljubitelje živali, Tara Foto: Saša Despot Sejem za ljubitelje živali, opel Foto: Saša Despot Sejem za ljubitelje živali Foto: Saša Despot Sejem za ljubitelje živali Foto: Saša Despot Sejem za ljubitelje živali Foto: Saša Despot Sejem za ljubitelje živali, opel Foto: Saša Despot Sejem za ljubitelje živali, pasja šola
Naš portal je v sodelovanju s Kinološko zvezo Slovenije včeraj v Domžalah pripravil pestro dogajanje za ljubitelje domačih živali, ki ga je obiskalo okrog 13 tisoč ljudi. Glede na izjemno pozitiven odziv lahko že skoraj z gotovostjo zagotovimo, da se bomo prihodnje leto zoper videli.
Oglej si celoten članek

Čestitke za pogum in vloženo garanje,” je po včerajšnjem dogodku izpostavil naš bralec Aleš Lubej. “Luštno in prijetno. In to je komaj novorojen dogodek, ki se bo razvijal in postajal še boljši,” je dodal svoje prepričanje.

Tovrstne dogodke po drugih državah Evropske unije že poznajo, pri nas je to prvi. Me veseli, da ste ga pripravili pri nas in upam, da se prihodnje leto spet vidimo,” pa je ob slavnostni otvoritvi sejma izrazil upanje župan občine Domžale Toni Dragar. Izrekel nam je dobrodošlico, nato pa v zrak spustil bele golobe. Za presenečenje so poskrbeli v ljubljanskem klubu gojiteljev športnih golobov pismonoš Sel.

Sejem smo pripravili v Češminovem parku v Domžalah, kjer je na enem delu prireditvenega prostora program predstavitve številnih pasem potekal v organizaciji in izvedbi Kinološke zveze Slovenije, na drugem prireditvenem prostoru so potekale predstavitve številnih društev in organizacij, pripravili smo brezplačno jahanje konj, razstavo kač in pajkov, predstavitve ptic.

“Tara jim bo olajšala življenje!

Pestro dogajanje, ki ga je skozi ves dan spremljalo okrog 13 tisoč obiskovalcev, je doseglo vrhunec s svečanim zaključkom projekta, v okviru katerega smo družini s tremi otroki, od katerih sta dva neverbalna avtista, podarili psičko pomočnico Taro. Glede na to, da ščitimo zasebnost družine, je v njihovem imenu Taro s strani njene inštruktorice Maje Golob prevzela Anita Ogulin s strani Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje. “Nadvse sem vesela tega projekta in prepričana sem, da bo družina, ki jo prehranjuje mati samohranilka, družina, ki jim življenje res ne priznaša, s psičko Taro našla vsaj nekaj miru. Hvala vsem, ki ste projekt podprli! S portalom zurnal24.si naša zveza tudi sicer lepo sodeluje, takšnega sodelovanja se nadejamo še naprej,” je povedala Ogulinova.

Častni pokrovitelj projekta, direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Janez Posedi je ob tem izpostavil več primerov vključevanja psov v procese zdravljenja, ki potekajo v tujini in izrazil upanje, da bomo takšni pozitivni praksi sledili tudi v Sloveniji. Vsem, ki so sodelovali v projektu se je zahvalil tudi predsednik Kinološke zveze Slovenije Egon Dolenc.

Privezana je bila na železniške tire

Na sejmu so svojo dejavnost med drugim predstavljali člani Društva za pomoč hrtom in Kinološko društvo pointer. Med rugim rešujeta pse iz Španije, kjer vsako leto na tisoče psov po lovski sezoni zavržejo ali ubijejo. Nina, članica tega društva, je na ta način rešila sičko hrta, ki je danes sara že 12 let.

Njeni prejšnji lastniki so jo privezali na železniške tire, da bi jo povozil vlak,” je povedala na predstavitvi dejavnosti društva. “Rešili so jo aktivisti in jo prepeljali v Slovenijo. Postala je naš družinski član.” V Španiji vsako leto na podobne nesprejemljive načine letno ubijejo tudi do 100 tisoč psov. “V Sloveniji letno najdemo dom za okrog 60 takšnih psov, ki jih naši kolegi rešijo gotove smrtni v Španiji. Žal je le vsak četrti pes takšne sreče,da ga rešijo in posvojijo kot hišnega ljubljenčka.

Podrobnosti delovanja njihovega društva najdete na tej povezavi. Trenutno iščejo dom za komaj 9 tednov starega pointerja Bruna.

“Lastnik se ni zmenil zanj”

Svojo dejavnost so številnim zbranim predstavljali tudi člani skupine Srce za bulle; ambassador te skupine je svojega pasjega prijatelja iz skupine bull Scara rešil iz primeža neustreznega lastnika. “Pri meni je našel ljubezen, skrb in tudi ustrezno vzgojo,” je povedal, nato pa zbranim prikazal vaje poslušnosti.

Scar je ubogal na čisto vsak ukaz in zbrane brez sence dvoma prepričal, da so psi pasme bull lahko resnično zelo prijazni, ubogljivi in učljivi.

“Imam oči na štirih tačkah …”

Tako je povedala slepa obiskovalka sejma, Sabina, ki je prišla skupaj s svojim psom pomočnikom Baronom. Slepa je od rojstva naprej in opisala je svoje življenje v temi pred prihodom psa pomočnika v njeno življenje in po njem.

Kako resnično koristen je pes pomočnik, so se prepričali tudi obiskovalci sejma, ki jim je inštruktorica Centra za šolanje psov vodnikov in psov pomočnikov Darinka to dokazala na povsem praktičen način, ko jim je prevezala oči, nato pa jih skozi množico sprva popeljala s pomočjo psa pomočnika, nato pa še brez njega.

Zbranim je predstavila številne okoliščine, ko za pomoč uporabljajo pse pomočnike in med drugim podrobneje opisala tudi prakso iz tujine, ko pse zaradi njihovega izredno ostrega voha uporabljajo celo za odkrivanje raka. Žal pri nas te prakse še niso uveljavljenje, vse bolj pa na veljavi pridobivajo psi pomočniki.

“Premagala sem strah!”

Tako se je slišalo iz prostorov domžalske osnovne šole, ko je ena izmed odraslih obiskovalk razstave kač ponosno opisovala, da je pobožala kačo. Plazlci so pred tem v njej vzbujali strah in odpor, s pomočjo razstavljalcev pa se je tega strahu znebila.

Poleg kač so obiskovalci sejma lahko občudovali in se spoznavali s številni pajki, ptiči, papigami, petelini, spoznali smo skupino, ki si prizadeva za ustavitev pasjih bojev v Sloveniji, spoznali ogromno psov pasem, ki jih sicer ne vidimo vsak dan, spoznali številne zgodbe, kot je recimo žalostna zgodba psička na "invalidskem vozičku", ki ga je lastnica močno poškodovanega, z zlomljeno hrbtenico, rešila iz Srbije, mu sama izdelala voziček in ponudila ljubeče okolje …

Pohvalila bi vas za organizacijo. Res lep dogodek,” je ob koncu naši ekipi nekaj besed namenila gospa, ki pa je vendarle sejem pospremila tudi z eno kritiko. “Pogrešam mačke!” Tudi njeno pripombo smo vsekakor vzeli v ozir, o njej bomo resno razpravljali prihodnje leto, ko bomo zagotovo spet pripravili Sejem za ljubitelje živali. Hvala vsem, ki so / ste tako ali drugače pomagali, da smo prvega uspešno spravili pod streho. 

barbara.barbic@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:17 8. November 2015.

    Da jim jeb... mater tistim, ki so jo privezali za tire. Crknite paraziti človeškega rodu.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.