Šele dva meseca župan, pa že javno obtožen, da laže

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Oglej si celoten članek

Na degradiranem območju v Moravčah, kjer ima podjetje Termit dovoljenje za zakopavanje le nenevarnih gradbenih odpadkov, naj bi zakopavali nevarne odpadke iz cele Slovenije, tudi s pogorišča vrhniškega Kemisa.

"Pred dnevi smo dobili dokumente, ki dokazujejo, da so v letih 2017, 2018 v Moravčah zakopali na desetine, na stotine težkih tovornjakov strupenih odpadkov s pogorišča podjetja Kemis na Vrhniki. Ker gre za vodovarstveno območje, ki je prepredeno s površinskimi vodami, se ta voda izceja v Drtijščico, Drtijščica v Radomljo, ta v Kamniško Bistrico, Kamniška Bistrica pa v Savo," je  pred dnevi dejal novi župan občine Moravče Milan Balažic.

xxx

Na navedbe župana so se takoj odzvali v Kemisu  in o odločno zanikali navedbe, da so na območje Termita v Moravško dolino dovažali nevarne odpadke. Kot so zapisali so odpadke, ki so nastali kot posledica gašenja požara, odpeljal na sežig v tujino. Prav tako so v podjetju Termit ostro zavrnili očitke, da na tamkajšnji deponiji odlagajo nevarne odpadke.

Na županovo četrtkovo zelo odmevno novinarsko konferenco se je danes odzvala tudi stroka. Direktor Geološkega zavoda Slovenije Miloš Bavec je v pismu zapisal, da moravški župan Balažic na četrtkovi novinarski konferenci in pozneje za več medijev še dejal, da je bilo vzorčenje Geološkega zavoda Slovenije za izvedbo analize možnih vplivov sanacijskega materiala na območju odkopa Drtija nestrokovno in da ni bilo neodvisno, saj naj bi na mesta, kjer je zavod jemal vzorce, vplivala družba Termit. 

"Trditve župana Milana Balažica, da je Termit narekoval mesta vzorčenja, so torej popolnoma zavajajoče. Pri vsakem vzorčenju je bil tudi predstavnik civilne iniciative. Vse informacije, ki so nam jih posredovali predstavniki Ljudske iniciative Moravče, so bile upoštevane pri izboru vzorčnih mest," poudarja Bavec.

Dejstva stroke

Kot je pojasnil v pisnem prikazu nasprotnih dejstev, je študijo z naslovom Analiza možnih vplivov sanacijskega materiala na območju nekdanjega odkopa Drtija v lasti družbe Termit na podzemne in površinske vode naročila Občina Moravče v začetku leta 2017 in tudi določila obseg študije, ki jo je zavod končal maja 2017.

Pri izvedbi študije, ki je dostopna na spletni strani občine, so bili podizvajalci še Zavod za gradbeništvo Slovenije, družba ROVS in akreditiran laboratorij ALS s Češkega. Zavod je vzorčenje izvedel marca 2017 ob navzočnosti predstavnika družbe Termit in predstavnikov Ljudske iniciative Moravče. Na podlagi informacij, ki jih je podal predstavnik civilne iniciative Jurij Kočar, je zavod vzorčenje prilagodil in območje raziskav razširili na osrednji in vzhodni del sanacijskega območja Drtija, pojasnjuje Bavec.

Na dogajanje se je odzval tudi minister za okolje in prostor Jure Leben. Kot je zapisal, je še isti dan, ko je o domnevnih nepravilnostih prejel pisno obrazložitev župana Balažica, odredil inšpekcijski pregled terena. Rezultati pregleda še niso znani.

Pojasnil je še, da so vzorce sanacijskih materialov z bagrskimi izkopi pridobili do globine treh metrov in z vrtanjem do globine 14 metrov. Izvedeni so bili štirje bagrski izkopi ter vrtina na osrednjem delu sanacijskega območja Drtija.

Zaradi prašenja delcev v zraku pri vgrajevanju materiala je bil v bližnji okolici vzorčen zgornji sloj tal do globine 10 centimetrov z namenom ugotavljanja vpliva izvajanja dejavnosti na okoliška tla. "Trditve župana Milana Balažica, da smo jemali vzorce zgolj 10 centimetrov v globino, so torej popolnoma neresnične," je zapisal Bavec.

Populistična degradacija stroke

Zapisal je, da je Geološki zavod Slovenije javni raziskovalni zavod z vrhunskimi in mednarodno priznanimi strokovnjaki na področju geokemije in hidrogeologije. Trditve moravškega župana pa vidi kot hud napad na zavod, njegove raziskovalce in geološko stroko. "Na zavodu odločno nasprotujemo tovrstni populistični degradaciji stroke," je še zapisal Bavec.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • ode
    16:43 14. Januar 2019.

    Najbolj glasne se da utišati tudi tako, da jim Termit izplačuje mesečno rento zaradi "vpliva na kvaliteto življenja" Tako je …

  • ode
    16:36 14. Januar 2019.

    Koliko pa cvička podudla vsak dan, to se pa nihče ne vpraša. Je namreč velik potrošnik poceni vina, ki ga …

  • 13:29 14. Januar 2019.

    bagra, ala Ljeljak

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.