"Šeškanje otrok je zdravilno in nujno"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Ob prebiranju številnih komentarjev pod člankom o telesnem kaznovanju otrok lahko spoznamo realno sliko mišljenja večine ljudi v naši okolici. Takšno prepričanje je žal globoko zakoreninjeno.
Oglej si celoten članek

Foto: Boštjan Tacol razno 20.11.12. novinarka anja scuka, foto: bostjan tacol “Ne pišite teh oslarij, ker niti slučajno to ne drži. Dokler so nas šeškali je še šlo, danes pa poglejte, kaj se dela iz otrok,” se glasi eden do komentarjev pod našim člankom o škodljivosti šeškanja otrok.

Številni bralci razvajenost današnjih otrok pripisujejo temu, da se otrokom vse dovoli in jih občasno ne “fašejo po riti”. Nekateri zagovorniki telesnega kaznovanja, ki so pisali komentarje, smatrajo tepež celo kot zdravilno metodo in pomemben del vzgoje, da postanejo otroci bolj spoštljivi in prijazni.

Udarci so le dodatna težava

Vse pristaše šeškanja in tepeža otrok moram razočarati, saj nimate prav. To dokazujejo številne raziskave in dolgoletne izkušnje uglednih strokovnjakov. Udarci so najmanj učinkovita metoda discipliniranja, saj so številne raziskave dokazale, da se otroci ne naučijo lekcij, ki jim jih starši poskušajo prenesti z udarci. Tepeni otroci niso bili v nobeni raziskavi nič bolj pridni od tistih, ki jih niso pretepali.

Otroci, ki jih starši šeškajo, imajo dokazano več možnosti, da postanejo agresivni, se neprimerno vedejo v šoli in kasneje v življenju. Več je možnosti, da bodo storili kaznivo dejanje, imeli slabši uspeh v šoli, slabšo koncentracijo in resne težave z duševnim zdravjem.  

Otrok se ob udarcu počuti osramočeno in nemočno. Z udarcem mu sporočamo, da je vedenje v obliki nasilja sprejemljivo in da ne znamo drugače rešiti težave. Morda bo otrok kratkoročno res prenehal z neželenim vedenjem, a se nam bo takšno nasilje čez čas vrnilo z večjo težavo.

Se spomnite šolskih dni?

Tudi sami poglejte okoli sebe ali se spomnite šolskih dni. Najbolj problematični so bili in so prav tisti otroci, ki so doma deležni nasilja, pomanjaknja ljubezni in odsotnosti staršev.

Res je, starševstvo je težavno. Še toliko bolj zato, ker ne obstaja univerzalnega recepta, kako biti dober starš. Prav vsi pa bi se lahko držali univerzalnih pravil, da otroka ne tepemo, mu namenimo dovolj časa in ljubezni. 

Za zaključek dodajam še zgovoren komentar, ki so ga zapisali pod naš članek: “Članek pravi, da še vedno 80 odstotkov staršev uporablja to "vzgojno metodo". Zakaj potem trdite, da je problem današnje vzgoje v premalo pretepanja, ce pa jih 80 odstotkov dobi po tazadnji? Da ne govorim o argumentu, da smo jih tudi mi kdaj dobili ... Starejše generacije so jih dobile s pasom. Škoda, da so pri nas omilili zadevo, ker bi bili potem še bolj fajn. Šeškane generacije so namreč tako super uspešne in zadovoljne ... Na vseh področjih ... Problem so samo tisti po letu 1999!”

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 17:16 5. Maj 2016.

    Se strinjam @mph. Po večini se da z drugimi metodami, včasih je pa treba pač ubrati to pot. In če …

  • 08:40 5. Maj 2016.

    Oče naju je z materjo zapustil, ko sem bil star 3 mesece. Gor sem rasel pri starem očetu in babici, …

  • mph
    16:05 1. Maj 2016.

    Na politko sem pomislil izključno zato, ker mi nekateri zaradi debat na tej temi, kjer sem recimo temu ekstremno na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.