Šest projektov, sedemsto novih neprofitnih stanovanj

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Veliki projekti, ki jih pripravljajo na ljubljanskem stanovanjskem skladu, ne bodo rešili problema pomanjkanja neprofitnih stanovanj.
Oglej si celoten članek

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) bo danes ob enajstih otvoril 30 novih stanovanj na Dolgem mostu. 

Foto: Saša Despot večstanovanjski objekt Dolgi most Preberite: Tu bo zraslo 30 novih neprofitnih stanovanj

V pripravi imajo nekaj projektov, ki naj bi v naslednjih letih prinesli skoraj sedemsto stanovanj, a tudi to še ne bo rešilo velikega pomanjkanja neprofitnih stanovanj v prestolnici. 

Šest projektov, sedemsto stanovanj

V stanovanjskem programu, ki je bil za lani in letos pripravljen decembra 2014, so predvideli, da se bodo projekti Rakova jelša I in II, Cesta španskih borcev, Jesihov štradon, Nad motelom in Polje IV končani že leta 2018. V sklopu projekta Rakova jelša II naj bi zgradili dvesto stanovanj, Rakova jelša I 125, Nad motelom 140, na Cesti španskih borcev do sto, v Polju IV 68, na Jesihovem štradonu pa do 60. 

Foto: Shutterstock les Lesena gradnja na Rakovi jelši

A na Rakovi jelši se bo v letu 2018 šele začelo graditi, saj se je zapletlo s pridobivanjem deležev fizičnih oseb na zemljiščih, ki jih potrebujejo za zaokrožitev gradbenih parcel, 

Za največji projekt, Rakova jelša II, je pridobivanje zemljišč od fizičnih oseb v zaključni fazi, kmalu pa bodo objavili razpis za izvajalca projektne dokumentacije in izvajalca. Gradnja bo predvidoma lesena. Zaradi močvirnih tal je namreč pomembno, da bo konstrukcija čim lažja, analiza tal je pokazala, da bi bila potreba gradnja na pilotih, ki gradnjo sicer zelo podraži.

Spomnimo, parkirišče P+R Barje je stalo tri milijone evrov, medtem ko so v Domžalah za 2,2 milijona evrov zgradili parkirno hišo. Res pa je na ljubljanskem parkirišču polovica več parkirišč kot v domžalski parkirni hiši. 

Obetajo se stanovanja za mlade

Stanovanja na lokaciji Rakova jelša I bo predvidoma namenjen mladim do 29. leta. "Aktivnosti so tekle v smeri oblikovanja ustrezne pravne podlage, ki bo omogočila oddajo stanovanj v najem mlajši kategoriji prosilcev (Pravilnik o dodeljevanju namenskih najemnih stanovanj v najem mladim v starosti od 18 do 29 leta), kar je hkrati tudi izhodišče za izdelavo zazidalnega preizkusa," so pojasnili na JSS MOL. Z lastnikom sosednjega zemljišča se bodo zaradi lažjega dostopa do soseske poskusili dogovoriti o zamenjavi zemljišč. 

Foto: Anže Petkovšek Polje, neprofitna stanovanja Za projekt Polje IV izbor izvajalca že junija

Projekt Polje IV naj bi prinesel 68 novih stanovanj, na stanovanjskem skladu pričakujejo, da bodo pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije in izgradnjo sklenili že junija, gradnja pa bo predvidoma zaključena februarja 2018. Stanovanjsko-poslovni kompleks bo tudi tukaj lesen, gradnja pa montažna. 

Za novo sosesko na Cesti španskih borcev še niso uspeli pridobiti vseh zemljišč. Za največje se še ni zaključil postopek za spremembo statusa, za del potrebnih zemljišč pa bo potrebno obstoječe lastnike razlastiti. "Začetek in zaključek gradnje je, predvsem v odvisnosti od zagotovitve ustreznih povezav javnega potniškega prometa," še pravijo na JSS MOL. 

Projekt Nad motelom se bo začel graditi leta 2019, zaključen pa bo predvidoma dve leti kasneje. Potrebno bo izvesti zaščito proti hrupu, za katero so že izdelali variantne rešitve. 

Foto: JSS MOL Neprofitna stanovanja Več stanovanj, več prosilcev, enako malo uspešnih 

Tudi ko bo JSS MOL zaključil vse projekte, to še ne bo pomenilo konca pomanjkanja neprofitnih stanovanj v Ljubljani. Od leta 2004 je bilo izvedenih osem razpisov za oddajo neprofitnih stanovanj, na zadnjih štirih je bilo povprečno 3600 prosilcev, na razpisu pa je povprečno uspelo okrog 400 prosilcev, kar je le 11 odstotkov prijavljenih. 

Število prijavljenih se povečuje. V letih 2004, 2005 in 2006 jih je bilo okrog 1.600, na zadnjih treh razpisih (2010, 2012 in 2014) pa povprečno skoraj štiri tisoč. V tem obdobju se je povečevalo tudi število ponujenih stanovanj z dobrih dvesto na več kot štiristo, a se delež prosilcev, ki na razpisu rešijo stanovanjski problem, zaradi večjega števila prosilcev ni povečal. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 13:35 19. Maj 2016.

    ne razumeš. pomembno je od koga se zemljo odkupi. Od naših, seveda.

  • 11:35 19. Maj 2016.

    Gradnja na mocvirnatih tleh? Valjda, za revze na mocvirjih in na poplavnih obmocjih. Kot da v Ljubljani ni dovolj zazidljivih …

  • 11:30 19. Maj 2016.

    Poglejte statistiko. Vsako leto več slovencev odhaja v tujino, prihaja pa več 'tujcev'. Prošenj za neprofitna stanovanja pa je tudi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.