Seznam daljši za šest objektov

Foto: Žurnal24 Obnovo kulturnih spomenikov v Kropi, ki so bili poškodovani ob poplavah leta 200
Kulturna dediščina. Spomeniki v Kropi bodo obnovljeni do konca poletja. Zanje bo skrbela konservatorka.
Oglej si celoten članek

Kropa. Predstavniki kranjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije so Kroparjem predstavili načrt obnove objektov kulturne dediščine, ki so bili poškodovani v poplavah pred skoraj tremi leti.

Kroparji so večkrat javno opozorili na po njihovem mnenju prepočasno obnovo, razjezil pa jih je tudi začetek del, saj o njem niso bili obveščeni, o čemer smo v Žurnalu24 pred časom že pisali. Miloš Ekar, vodja omenjene enote zavoda, je dejal, da zavod ni pozabil na Kropo, gre pa za strokovno zahteven projekt. Poudaril je, da si brez sodelovanja z lastniki in uporabniki na dolgi rok ne morejo obetati uspehov.

Na 18 objektih bodo obnovili fasade, okna in vrata, šest objektov pa so na seznam uvrstili naknadno. Zanje morajo opraviti še sondiranje, okoljsko ministrstvo pa bo odločilo, ali jih bodo uvrstili na seznam objektov kulturne dediščine, ki bodo obnovljeni z denarjem, namenjenim sanaciji po poplavah. Kroparska cerkev in trije objekti pa so v tako slabem stanju, da bo najprej potrebna gradbena sanacija, šele potem se bodo lahko lotili obnove fasad in stavbnega pohištva.

Za strokovno obravnavo obnove kulturnih spomenikov v Kropi pa bo po novem skrbela konservatorka Saša Roškar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.