Šilce vodke pred službo

Foto: Žurnal24 Ali so delavci alkoholizirani, v Swatyju preverjajo povprečno dvakrat na mesec.
Kljub strožjemu nadzoru v podjetjih delavci srknejo kaj žganega ali kak špricer. Če bi jih dobili, bi najbrž "leteli".
Oglej si celoten članek

Pred kratkim smo v gostilni zunaj mesta naleteli na moškega srednjih let, ki se je lastniku lokala pohvalil, da ima rojstni dan in da nese v tovarno pet litrov vina, da pogosti sodelavce. Žurnalovcem je zaupal: "Nihče nas ne preverja. Tudi preizkusov alkoholiziranosti še ne delajo, čeprav so jih napovedali. Šest moških pa nas ja ‘nese’ pet litrov vina. Bo za stroji bolj veselo." Svojega imena in tovarne, v kateri dela, nam ni želel razkriti.

 
 

Nihče nas ne preverja. Tudi preizkusov alkoholiziranosti še ne delajo, čeprav so jih napovedali. Šest moških pa nas ja ‘nese’ pet litrov vina. Bo za stroji bolj veselo.

Neimenovani delavec

 
Zadržkov ni
Nekatera podjetja imajo v internih aktih zapisano, da se sme med delavci naključno preizkušati alkoholiziranost. Sindikalist Dušan Detiček, sekretar ZSSS Podravje, pravi: "Če ima delodajalec preverjanje alkoholiziranosti zapisano v aktih podjetja, ni to nič spornega."

Po navadi odpoved delovnega razmerja
V podjetju Talum iz Kidričevega alkoholiziranost na delovnem mestu preverjajo: "V podjetju imamo poseben organizacijski predpis, ki določa postopek merjenja alkohola v izdihanem zraku. Prisotnost alkohola se pri delavcu preverja ob redni kontroli, če kaže znake vinjenosti ali če pride do poškodbe pri delu, strojeloma ali požara. Preizkus alkoholiziranosti lahko odredi samo za to pooblaščeni delavec, izvede pa ga za to usposobljeni strokovni delavec. O kontroli in ugotovitvah se sestavi zapisnik, ki vsebuje tudi soglasje delavca za izvedbo preizkusa in njegov podpis. Če je bila pri delavcu ugotovljena prisotnost alkohola, mora ta dan zapustiti podjetje, zoper njega pa se uvede še disciplinski postopek."

Alkoholiziranost med delovnim časom preverjajo tudi v podjetju Paloma. "Pogostost nadzora je odvisna od morebitnih poškodb ali naročila neposrednega vodje. Izvaja pa se tudi naključni nadzor po presoji strokovnega delavca službe za varstvo pri delu," pove Jožica Leopold, vodja kadrovske pravne službe v Palomi.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.