Simbolna teža, a do kdaj še?

Diploma vse manjša dodana vrednost na trgu dela, ostaja ji (le) še vidik samouresničevanja.
Oglej si celoten članek

Foto: Žurnal24 Gašper Završnik Čeprav je diploma izgubila precejšen del leska in v poplavi izobraženih kadrov na trgu dela ne predstavlja več dodane vrednosti, bi vseeno morala biti garancija za kritično razmišljanje zunaj okvirov. Uradni izobrazbi je ostala simbolna teža, in če odmislimo priljubljenost študija zaradi statusa, tudi samouresničevalni vidik; a do kdaj še? Finančne težave, ki so za zdaj vidne predvsem na drugi bolonjski stopnji, so grobo okrnile kakovost študija. Zdesetkano število kontaktnih ur, ki ga nadomeščajo z množico seminarskih nalog, manjši nabor izbirnih predmetov ter nemotiviranost akademikov in posledično tudi študentov, univerzitetnemu študiju jemlje prej omenjeni smoter.

Dilema. Pri izbiri študija kljub temu verjetno ne bi smelo biti dileme, ali na prvo mesto postaviti zaposljivost posamezne smeri ali osebne preference. Ne potrebujemo povprečnih in nezainteresiranih inženirjev strojništva, ki bi jim veliko bolj ležala primerjalna književnost. Študij z muko je nesmiselna investicija; se pa je pri izbiri manj zaposljivih smeri vseeno treba zavedati, da je pot do poklica v svoji stroki težja in manj predvidljiva. Odvisna je od lastne iniciative, iznajdljivosti, delavnosti in velikokrat tudi od srečnih okoliščin. Podobno nepredvidljive pa so tudi napovedi o zaposljivosti posameznih poklicev čez pet let. Ne nazadnje se tudi v neuradnih statistikah skriva kopica razlogov in osebnih zgodb iskalcev zaposlitve, ki popačijo lestvice najmanj in najbolj zaposljivih študijskih smeri.     

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.