Sindikat bo udaril

Foto: Žurnal24 Če bo Sevčnikar v ponedeljek dobil odpoved, bo v torek zasedal stavkovni odbor s
Protinapad. Če Sevčnikar dobi odpoved, možna celo stavka v celotni energetiki.
Oglej si celoten članek

Šoštanj. V ponedeljek ima Branko Sevčnikar, vodja upora delavcev Termoelektrarne Šoštanj (Teš) proti novemu direktorju Simonu Totu, zagovor pred izredno odpovedjo delovnega razmerja.

Ruse bolj zanimajo toplice kot Teš
Cilji.
Sevčnikar pravi še, da se je ministrica Darja Radić z Rusi dogovarjala o vstopu v Teš. Radićeva je za Žurnal24 to že v četrtek ostro zavrnila. Dobili pa smo tudi kopijo “reklame” za blok 6 v ruščini. Japti pojasni, da so po naročilu vlade pripravili seznam investicijskih priložnosti, med njimi bloka 6. Na okrogli mizi v Moskvi so se sicer osredotočili predvsem na zdraviliški turizem. Drugih aktivnosti v zvezi z iskanjem naložbenikov v blok 6 pa še ni bilo, pravi Japti.

Sevčnikar pravi, da bo po njegovih informacijah dobil odpoved in da mu bodo že v torek preprečili vstop v Teš. Če se bo ta scenarij uresničil, bo v torek zasedal stavkovni odbor sindikata energetike in morda celo napovedal stavko, saj naj bi šlo za napad na sindikalno delovanje. Podobno je zadevo včeraj ocenil Dušan Semolič.

Teš: Zakon je zakon
Teš odgovarja, da po zakonu o stavki organiziranje in udeležba v stavki nista kršitvi delovne obveznosti in ne smeta biti podlaga za odpoved – vendar le, če je stavka organizirana v skladu z zakonom. Teš Sevčnikarju očita, da sindikat ni napovedal stavke pet dni pred njenim začetkom, kot določa zakon. Ker novega direktorja niso spustili v podjetje, naj bi mu preprečeval delo, kar je po zakonu o stavki prav tako prepovedano. Očita mu tudi kaznivo dejanje samovoljnosti, saj si je vzel pravico odločati o tem, kdo lahko stopi v podjetje. Tot je, spomnimo, v podjetje prišel s sodno odločbo, izvršiteljem in policijo.

Sevčnikar pravi, da je vse sklepe sprejelo 300 delavcev na svetih delavcev in da je po odvetnikovih besedah utemeljitev odpovedi bedarija.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.