Sindikat policistov ogorčen, zahteva spremembe

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv
Sindikat policije je po četrtkovem poskusu umora policista v Mariboru, ki je bil v patrulji sam, ogorčeni.
Oglej si celoten članek

V sindikatu policistov se zavedamo, da so naloge, ki jih policisti opravljamo nevarne, nepredvidljive, pogoste situacije tudi ob najboljši usposobljenosti in opremi žal ne moremo preprečiti. Zato smo toliko bolj ogorčeni ob nedavnem napadu na policista na Policijski upravi Maribor, ki ga je ob kontroli prometa, napadel kršitelj in mu skušal odvzeti življenje,” poudarja Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije.

Kot smo že poročali, policist je ustavljal pijanega voznika, ki je kljub nočnem času vozil brez prižganih luči. Med postopkom ga je voznik napadel z nožem in kričal, da ga bo ubil. V patrulji je bil policist sam.

Spremembe že zahtevali, a neuspešno

Pravila policije v 91. členu določajo, da patruljo »praviloma« sestavljata dva policista. V več primerih ugotavljamo, da se beseda »praviloma« kot izgovor prikladno uporablja za razporejanje enega policista v patruljo. Najpogostejši izgovor je »kadrovska problematika« ali »strategija prometne varnosti« ali v razumljivem jeziku »položnica«,” pravi Petrovič.

Sindikat od generalnega direktorja policije Marjana Fanka pričakuje odziv, predvsem pa ukrepe. “Beseda “praviloma” postaja vpraksi prepogosto zlorabljena,” pri tem poudarja Petrovič, ki dodaja še, da je sindikat policistov leta 2013 pri pisanju pripomb na Pravila policije, ki jih sprejema in spreminja generalni direktor policije zapisal, da je besedo »praviloma« potrebno črtati.

Nobena »položnica« ne more odtehtati posledic, ki so jih ali bi jih lahko utrpeli policisti,” še poudarja Petrovič. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • mph
    12:30 11. April 2015.

    Govorim o policiji kot policiji in policijskem delu kot takem. Seveda pa imaš prav, ampak to je spet ločeno področje, …

  • 12:13 11. April 2015.

    mph verjetno misli na poštene policiste. žal pa je med policisti ogromno plevela, ki izrabljajo policijo za lastne interese in …

  • mph
    09:56 11. April 2015.

    Vsa podpora policiji. In so ena redkih javnih služb, ki bi ji privoščil bistveno višje plače, še posebaj za delo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.