"Sindikati podtikajo napačne ocene"

Foto: Žurnal24 null
GZS na ugotovitve sindikatov, da dvig minimalne plače ni povzročil dviga brezposelnosti, odgovarjajo, da gre le še za enega v vrsti argumentov, s katerim bodo zahtevali ponoven dvig plač.
Oglej si celoten članek

"Sindikati zadnje dneve na GZS in UMAR naslavljajo kritike o naših zmotnih ocenah učinkov četrtinskega dviga minimalne plače. Brez dvoma gre za enega od argumentov, s katerimi nameravajo ponovno pritiskali na dvig plač," je v izjavi za javnost zapisal Samo Hribar Milič, generalni direktor GZS.

Hribar nadaljuje, da jim sindikati podtikajo napačnost ocene učinkov dviga minimalne plače, ker se le-ti niso odrazili v višjih številkah kot okoli 100 tisoč brezposelnih. "Pa pri tem ne navajajo, da je država v tem času izdala za 12 tisoč manj delovnih dovoljenj za tujce, da je z zakonom o polnem subvencioniranju polnega delovnega časa trenutno zaščitila prek 66 tisoč delovnih mest. V enem letu se je z ukrepi države za skoraj tri tisoč povečevalo število samozaposlenih, za prek 13 tisoč pa se je povečalo število upokojenih," dodaja.

"Naša kriza se poglablja"
Direktor GZS poudarja, da danes izpostavljamo poenostavljene interpretacije umirjanja krize in recesije, kot jih kaže trenutna uradna statistika. Tako jo po njegovem mnenju razumejo sindikati in tako se prikazuje tudi javnosti. "Morda to velja za Nemčijo, Avstrijo, ne velja pa za Slovenijo," doda.

"Zaradi spleta razlogov močno pada likvidnost gospodarstva, zato so pred durmi prisilne poravnave in stečaji. Podjetja, ki se spopadajo s prenizko dodano vrednostjo, so običajno prezadolžena, večajo se jim izgube, zato izgubljajo na bonitetnih ocenah," ocenjuje Hribar in obenem poziva sindikate in javnost k razumu in sodelovanju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.