Sindikati z vsemi silami zoper odločitev Janševe vlade

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Odločitev bo vplivala na vse, poudarjajo sindikati.
Oglej si celoten članek

ZSSS vztraja, da sta člena sedmega protikoronskega zakona, ki se nanašata na po njihovih besedah prisilno upokojevanje starejših delavcev, diskriminatorna in ustavno sporna. 

Včeraj so na zagovornika načela enakosti in na varuha človekovih pravic naslovili poziv k oceni diskriminatornosti teh dveh členov. Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je že začel postopek. Če bo ocenil, da je predpis diskriminatoren, bo o tem obvestil predlagatelja zakona in DZ oz. bo sprožil zahtevo za presojo ustavnosti, je napovedal.

ZSSS bo o stanju socialnega dialoga in posegih v delovnopravno zakonodajo brez sodelovanja socialnih partnerjev obvestil Evropsko komisijo, kjer je, kot poudarjajo, socialni dialog ena od prioritetnih vrednot. 

Na ta način odpuščeni na sodišče

Ker je od 1. januarja mogoč odpust delavca, ki je izpolnil pogoje za upokojitev, brez navajanja drugih razlogov, z odpovednim rokom 60 dni in odpravnino, kot pripada na primer trajno presežnemu delavcu, bo ZSSS zastopala svoje člane v postopkih pred sodišči, če jim bo pogodba odpovedana iz razloga po sedmem protikoronskem zakonu, je napovedala predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

Kot je znova poudarila, sporna določba niso bila nikoli predmet pogajanj niti ni bila na kakršenkoli način predstavljena in sindikatom ni bila dana možnost argumentacije, zakaj je sporna. Sprejeta določba pomeni sistemsko sprememb zakona o delovnih razmerjih in ne ukrepa za reševanje posledic epidemije. Določba je poseg v zaupanje v pravno državo, je naštela in zapisala, da ustava določa, da je zaposlitev vsakemu dostopna pod enakimi pogoji.

"Zaradi prenehanja delovnega razmerja starejših delavcev ne bo novi zaposlitev mladih. Posledice nepremišljene odločitve pa bodo vplivale na vse," je izpostavila.

Sedmi protikoronski zakon, ki ga je DZ potrdil minuli torek, med drugim določa, da bo lahko delodajalec zaposlenemu, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma v starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe ali v starosti 65 let in z najmanj 15 leti zavarovalne dobe, odpovedal delovno razmerje brez navedbe razloga. Pri tem bo imel delavec pravico do odpravnine. Ukrep je naletel na številne kritike.

Slovenija To je "vlada podtaknila" v PKP7

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 14:51 7. Januar 2021.

    Naj se raje pobrigajo za dostojne plače, da boš lahko sploh preživel v penziji!!!

  • 14:00 7. Januar 2021.

    Zapustil sem služb0 in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 na ur0 od doma. zaslužim 25 …

  • 12:50 7. Januar 2021.

    Kar nesposobni opoziciji ne uspeva, bo morda uspelo sindikatom. Tiste PKZ naj si nekam zataknejo, ker so sprejeti z preglasovanjem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.