Sindikati zadovoljni z reformo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Po besedah sekretarke za socialno področje ZSSS Lučka Böhm, so njihove prve reakcije na reformo dokaj pozitivne, saj je vlada pri njeni pripravi upoštevala nekatere zahteve sindikatov iz pogajanj o lanskoletni na referendumu zavrnjeni reformi.
Oglej si celoten članek

Po besedah Lučke Böhm gredo tako v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) na pogajanja z vlado in delodajalci, ki se bodo začela v sredo, "z neko mero optimizma", posebej ker ugotavljajo, "da je ta vlada bistveno bolj pripravljena sklepati kompromise".

V ZSSS kot dobro ocenjujejo določbo, da bo za starostno upokojitev dovolj 40 let pokojninske dobe brez odbitkov in 60 let dopolnjene starosti, bodo pa predlagali, da se potrebna pokojninska doba za ženske zmanjša na 38 let.

Kot pozitivno vidijo tudi določbo, da se je obdobje za odmero pokojninske osnove glede na lani predlagano pokojninsko reformo s 30 zmanjšalo na 28 najugodnejših zaporednih let minus tri najslabša leta.

Bo pa sindikat v pogajanjih po besedah Böhmove predlagal, da se v reformi glede na zdajšnji predlog izboljša položaj tistih, ki so se zavarovali že kot najstniki, in tistih, ki so študirali.

Predlagajo izenačitev malusov

V sindikatu tudi predlagajo, da se izenačijo tako imenovani bonusi in malusi, saj so v predlogu bonusi začasni, malusi pa doživljenjski. Precej pozornosti v pogajanjih nameravajo nameniti tudi višini pokojnin, saj po besedah Böhmove niso prepričani, da se bo padanje pokojnin z reformo popolnoma ustavilo.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič sicer kot pomembno ocenjuje, da bi se pogajanja z vlado in delodajalci začela brez pritiskov in sklicevanja na bonitetne hiše.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:24 19. September 2012.

    sindikati opravljajo tiho delo po naročilu fašistov...vse je samo igra ,ki jo po njihovem moramo samo mi mali ljudje plačati!! …

  • 11:20 19. September 2012.

    Vi sindikalisti ste lani, skupaj s SDS načrtno rušili Pahorjevo vlado. Tudi vas je potrebno zreducirati. Daleč je od tega, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.