Sindikati žugajo Janši

Foto: Jerca Božič Kranjec
Foto: Jerca Božič Kranjec
Odprto pismo predsednikov šestih sindikalnih central. Vlado pozvali, naj odstopi od načrtovanega odpuščanja v javnem sektorju, ker bi to "močno ogrozilo socialni dialog" o strukturnih reformah.
Oglej si celoten članek

Šest podpisnikov odprtega pisma premierju Janezu Janši opozarja, da ostro nasprotujejo napovedanemu odpuščanju v javnem sektorju. Poudarjajo, da bi to zaradi stroškov odpravnin, nadomestil za brezposelnost in socialnih pomoči le še bolj obremenilo državni proračun.

Zapisali so, da bi odpuščanja vplivala na kakovost javnih storitev. Znižala bi se kupna moč, manj bi bilo  prilivov iz dohodnine. Poslabšal bi se ekonomski in socialni položaj zaposlenih.
"Zato vlado ponovno pozivamo, naj za zmanjševanje proračunskega primanjkljaja okrepi prihodkovno stran proračuna ter z boljšim izkoriščanjem evropskih sredstev ter javnimi naložbami spodbudi zaposlovanje in gospodarsko rast," so še zapisali.

Ob koncu pisma ni izostalo opozorilo Janši, da bi odpuščanje in zniževanje pravic zaposlenim v javnem sektorju ogrozilo socialni dialog, ki trenutno poteka o strukturnih reformah.

"Vlada ni privarčevala nič"

Po besedah predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS) Aleksandra Ogrizka so na sestanku sindikati ugotovili, da vlada ni privarčevala prav nič, "obnaša se prav razsipniško". Ravno zato jih namere o odpuščanju toliko bolj jezijo.

Zdaj bodo počakali tako na odgovor vlade kot ministrov Senka Pličaniča in Janeza Šušteršiča. Upajo sicer na kompromis, vendar so se pogovarjali tudi o radikalnejših ukrepih, se pravi stavki. Ogrizek pravi, da bi vlada odpuščala kar po domače, kot da je vojno stanje. "Gasilci smo pa že tako zdesetkani in podhranjeni," pravi. Gasilci čakajo tudi še na sestanek pri obrambnem ministru Alešu Hojsu.

Pličanič je za STA že dejal, da ga je pismo sindikatov razočaralo. Sindikate prosi, naj še enkrat razmislijo, ali je njihovo opozorilo, da je s predvidenimi ukrepi vlade ogrožen socialni dialog, res pravi način komunikacije v kriznih časih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 10:48 26. September 2012.

    Mirkec, lepo razmišljaš. Samo, ta in vse oblasti za nazaj so spodbujale in zaposlovale svojce, sorodnike, prijatelje, strice, tete, nečake …

  • 10:36 26. September 2012.

    Po tvoji ekonomski logiki bi potem morali biti vsi delovno aktivni državljani zaposleni v javni upravi, da bi se čimveč …

  • 10:27 26. September 2012.

    Šele ko bi vlada potegnila odločne poteze zoper glavne vzroke in krivce za globoko gospodarsko krizo, v katero smo zabredli, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.