Sirene opozarjale na nevarnost poplavnega vala

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Prebivalce Bistriškega jarka je v petek pred poldnevom prestrašila sirena. Opozarjala je na nevarnost poplavnega vala.
Oglej si celoten članek

Del prebivalcev Bistriškega jarka v Občini Muta je prestrašila sprožitev sirene, ki opozarja na nevarnost poplavnega vala, povezanega z jezom hidroelektrarne (HE) Golica v Avstriji.

Center za obveščanje slovenjgraške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje je v petek okoli poldneva prejel kar nekaj klicev občanov, ki so spraševali po vzroku sirene in nasvetih, kaj storiti. Kot je pojasnil vodja izpostave Alan Matijevič, so takoj pri avstrijski družbi Kelag preverili, ali je z jezom vse v redu. Ko so dobili pojasnila, da ni težav in da gre verjetno za tehnično napako na sireni, so takoj poslali obvestilo na Koroški radio, da bi tako pomirili občane.

Po prvih ugotovitvah naj bi šlo za tehnično in neobičajno napako, ki pa še ni lokalizirana in jo še raziskujejo, je pojasnil Damir Istenič, direktor podjetja TDI, ki je vzdrževalec sistema javnega alarmiranja HE Golica.

Sirena se je večkrat sprožila

Vodja pred leti ustanovljene iniciativne skupine za HE Golica Kristijan Helbl je povedal, da se je v petek sirena večkrat sprožila in da so bili ljudje prestrašeni, saj niso vedeli, kaj storiti.

Zgodba s HE Golica je v preteklosti že precej razburila dogajanje ob meji, saj so prebivalci Bistriškega jarka po izgradnji jezu na reki Bistrica začeli opozarjati na ogroženost doline reke Bistrice. Kot je dejal Helbl, zahtevajo sprejem zakona, ki bi dolino razglasil za degradirano območje, saj se prebivalci čutijo manjvredne in ogrožene. Povedal je, da so se sirene ob izgradnji jezu večkrat sprožile, v zadnjih letih pa ne več, zato je petkova sirena prebivalce toliko bolj prestrašila.

V primeru, da se sirena sproži, morajo prebivalci med drugim poklicati na številko 112, nato pa prisluhniti obvestilom na lokalni radijski postaji, prek katerih uprava za zaščito in reševanje objavi informacije o stanju, je v zvezi s tem še pojasnil Matijevič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.