Šiškarji besni: Požagali so nam 10 dreves, med njimi 110 let star topol

Foto: Profimedia
Zakaj je župan Janković to dovolil, se sprašujejo.
Oglej si celoten članek

"V Šiški na parkirišču pri stadionu Ilirija (Franci na Balanci) so požagali približno deset dreves, med njimi tudi 110 let star topol," nam je sporočil bralec, ki nam je poslal tudi povezavo do javno objavljenega videa na FB.

V komentarjih pod videoposnetkom se Ljubljančani sprašujejo, zakaj je župan Zoran Janković to dovolil, a pri Mestni občini Ljubljana poudarjajo, da s posekom nimajo nič. "Površina, na kateri se izvaja navedeni posek dreves, ni v lasti MOL, zato nimamo pristojnosti ukrepanja," poudarjajo pri MOL. "Prav tako tudi nimamo podrobnejših informacij o posegu."

xxx

V splošnem pojasnjujejo, da v Ljubljani skrbijo za drevesa na javnih površinah in zemljiščih v lasti MOL, redno spremljajo njihovo stanje in si jih prizadevajo ohraniti, če le okoliščine to dopuščajo. "Odstranjujemo samo drevesa v fazi odmiranja ali invazivne vrstedreves, ki povzročajo škodo," poudarjajo pri MOL. "Če je zasajena vrsta dreves, ki na območju ne uspeva dobro, jih nadomestimo s primernejšo vrsto."

V desetih letih posadili 40 tisoč novih dreves

Pojasnjujejo, da ko se pojavi potreba po odstranitvi drevesa z nekega območja, skladno s strokovnimi smernicami skrbno proučijo vse možnosti, ki bi prispevale k ohranitvi drevesa. "V določenih primerih pa žal to ni mogoče, če ni primernih pogojev za rast drevesa, npr. premalo prostora (podzemnega ali nadzemnega), prisotnost določenih podzemnih komunalnih vodov v bližini ali na samem mestu, spremenjen prometni režim, preureditev površine," razlagajo pri MOL. "V takšnih primerih poskušamo drevo presaditi, če pa to ni možno, ga s tehtnim razlogom odstranimo in poskušamo nadomestiti z novim ali celo več drevesi."

Poudarjajo, da so v Ljubljani v zadnjem desetletju zasadili več kot 40.000 novih dreves

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 07:36 6. Oktober 2018.

    v naravi je pač tako, da mlado zamenja staro in zdravo zamenja bolno. Človek pa to dejstvo ne sprejme.

  • 16:13 4. Oktober 2018.

    Za to se zahvalite vašemu "ljubljenemu vodji - opankarju", saj ga sami volite in kujete v zvezde. :-))))))

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.