Situla v ponos Novomeščanom

Foto: Žurnal24 Direktor Dolenjskega muzeja Novo mesto Zdenko Picelj je v petek simbolno predal
Krožišče v Bučni vasi in predverje Rotovža kmalu z novo podobo.
Oglej si celoten članek

“Gre za vrhunski arheološki spomenik v svetovnem merilu in Novomeščani smo lahko upravičeno ponosni na svojo zgodovinsko preteklost,” izpostavljata Borut Križ in Zdenko Picelj iz Dolenjskega muzeja Novo mesto. Kopijo bronaste figuralno okrašene situle, ki so jo našli leta 1968 na grobišču Kandija, so izdelali v Meinzu, v avli rotovža pa jo bodo simbolično odkrili v četrtek popoldne pred sejo občinskega sveta.

“Ponosen sem na dejavno promocijo situlske umetnosti in Novega mesta kot mesta situl. Ob tem pa bi pozval tudi turistične in gostinske delavce, pa tudi podjetja, naj se pridružijo skupnim prizadevanjem za prepoznavnost mesta situl,” je dejal župan Alojzij Muhič.

Na vhodu v mesto
Skulpturo situle bodo kmalu postavili še v krožišču v Bučni vasi in bo ob vstopu v Novo mesto vse obiskovalce in obiskovalke opominjala, da prihajajo v mesto situl. “Situlo bodo izdelali v Šolskem centru Novo mesto, skupaj z držalom pa bo visoka tri metre,” je povedal direktor zavoda za turizem Ivo Kuljaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.