Sklicevali so se tudi na že pokojne

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Z zlorabo uradnega položaja in ponarejanjem listin so si prilastili več kot 266.000 evrov, namenjenih za vračanje vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje.
Oglej si celoten članek

Mariborski kriminalisti so kazensko ovadili 17 oseb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter sostorilstva ter pomoči pri tem kaznivem  dejanju. "Osumljeni so si v letih 2007 in 2008 na protipraven način izplačali prekomerna oz.  neupravičena  sredstva  iz naslova vračanj vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje," je pojasnil Miran Šadl iz PU Maribor. "Ta sredstva so bila zagotovljena s strani Republike Slovenije in namenjena občanom, ki so v preteklosti sodelovali oz. vlagali v izgradnjo telefonskega omrežja na območju lokalne skupnosti, kjer so osumljeni izvrševali kazniva dejanja."

Tudi ponarejali listine

Kriminalisti so ugotovili, da so osumljeni izvrševali kazniva dejanja tudi tako, da so navajali lažne podatke upravičencev do teh sredstev ter tudi nekatere že pokojne upravičence do denarnih sredstev, nato pa so si iz transakcijskih računov teh oseb s pomočjo pomočnikov in ostalih  sostorilcev, denarna sredstva, protipravno prilastili. Ob tem so se posluževali tudi ponarejanja listin. "S takim načinom izvrševanja kaznivih dejanj so predvsem želeli prikriti neupravičeno pridobitev teh sredstev, saj so bila sredstva s strani države zagotovljena namensko za povračilo vlaganj točno določenim osebam," je pojasnil Šadl.

Grozi jim več let zapora

S temi dejanji so si osumljene osebe pridobile protipravno premoženjsko korist v znesku več kot 266.000 evrov.

Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja je predpisana zaporna kazen od enega do osmih let zapora, za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin pa zaporna kazen do dveh let.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.