Škofjeloški župan Miha Ješe o boleči izkušnji

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Miha Ješe, župan Škofje Loke, je v ponedeljek zapustil bolnišnico. Okrevanje po namernem trčenju nadaljuje v domači oskrbi. Danes je tudi za naš portal podoživljal bolečo izkušnjo.
Oglej si celoten članek

Zdravstveno stanje škofjeloškega župana Mihe Ješeta, ki je v trčenju utrpel hude poškodbe, se počasi izboljšuje; ko je danes stopil pred novinarje, so se mu vendarle večkrat orosile oči, kot bi bil na robu joka.

Povedal je, da je prvič po 37 letih dela na bolniškem dopustu. Tistega dne, ko je vanj trčil njegov nekdanji protikandidat Blaža Kujundžič, zlepa ne bo pozabil. "Kot običajno sem šel nekje ob 7.20 s kolesom v službo. Pred Tehnikom (sedež gradbenega podjetja, op. a.) se mi je kar naenkrat vse skupaj zabliskalo in prebudil sem se v rešilcu. Hvala lepa tako policiji kot naši reševalni postaji. Odpeljali so me v klinični center, v staro travmatologijo. Prevzel me je dr. Frangež, ki me je nemudoma diagnosticiral, da sem zlomil ledveno vretence in ključnico. Bil sem povsem trd in v krču. Povedali so mi, da sem razbil steklo, tako da je bila praktično celotna leva hrbtna stran močno udarjena. Mišice so popustile šele v ponedeljek. Hvala bogu, da sem imel čelado. Glava je ostala cela, tako da sem samo popraskan. Čelada je seveda uničena. Nisem imel nobenih težav ali glavobolov. Rekli so, da sem imel pretres možganov, vendar ni bilo glavobola ali bruhanja. Zelo sem vesel, da sta korpus in glava ostala cela," je danes na škofjeloški občini povedal napadeni župan.

Foto: Saša Despot Miha Ješe

Ješe pove, da je pri vsej poškodbi najhujši zlom ledvenega vretenca. "Mesec dni bom moral nositi opornico in bom pretežno počival. Moram reči, da sem bil deležen izjemnega tretmaja (solze). V Kliničnem centru je vse izjemno dobro organizirano. Hvala vsem, celotnemu osebju, da so me tako dobro spravili skupaj."

Škofjeloški župan bo dva meseca s tritočkovno prevezo. "Ključnice sem pa že vajen, sem imel pred desetimi leti stolčeno desno, tako da gre za bolj obrobno zadevo. V nekaj mesecih bo dobra. Računam, da bomo normalno naprej poslovali. Kar zadeva delovanje občine, smo včeraj že začeli. Delo bo potekalo na domu. Žal pa za občane nekaj časa ne bom dosegljiv."

Politične zamere?

Škofjeloški župan Miha Ješe je povedal, da se z napadalcem poznata že od leta 1971, dve leti za njim je prišel na gimnazijo. "Z njim nisem imel nobenih posebnih stikov, tako da je povsem nelogično. Kaj je razmišljal in zakaj me je vzel na piko, ne vem. Pogovarjal sem se tudi z zdravnico, ki mi je povedala, da bo morda še vse prišlo za mano. Upam, da ne. Poskušal bom odmisliti. Sodstvo bo naredilo svoje, jaz se pa ne mislim preveč obremenjevati. Mi moramo voditi občino in gremo naprej."

Na vprašanje, ali sta imela politične zamere, Ješe odgovarja, da jih sam ni imel. Poudari, da ga niti ni dobro poznal. "Jaz sem menedžer z začasnim delom v politiki. S politiko se ne mislim več dolgo ukvarjati," je povedal in poudaril še, da bo njegovo delo tudi vnaprej takšno, kot je bilo. Od županovanja ga dogodek ni odvrnil. "Pa tudi od kolesa. Ravno sem se dogovarjal, da bom kupil novega, ker starega nimam več."

Stika z napadalcem ne bo iskal, čeprav ga je ta želel navezati  z njim. ''On ga je baje dolgo iskal z mano. Poklical me je njegov sin in povedal, da družina ni nič kriva, kar je tudi logično, da ni,'' je pojasnil Ješe in dodal, da bo bržkone zahteval odškodnino za kolo. 

Foto: Saša Despot Miha Ješe

 

Osumljenec v priporu

Za osumljenca Blaža Kujundžiča, ki naj bi prejšnjo sredo zjutraj Ješeta, ko je bil s kolesom na poti v službo, namerno zbil, je medtem preiskovalna sodnica odredila pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Tožilstvo pa je podalo zahtevo za preiskavo, ali je osumljeni storil kaznivo dejanje poskusa umora, za katerega je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora.

Kujundžič je leta 2006, ko je na volitvah slavil bivši župan Igor Draksler, kot predsednik občinske SDS kandidiral za župana. Tudi kasneje je še ostal v politiki. Pred dvema letoma je tako kandidiral za občinskega svetnika na listi SMC.

Kriminalisti so namreč ugotovili, da je šlo za namerno trčenje. Osumljenec, ki naj bi Ješeta čakal v zasedi, pa se je policistom kmalu po dogodku sam prijavil in predal.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 20:36 6. Oktober 2016.

    Zanimivo je dejstvo ,kako hitro je policija ugotovila ,da je šlo za poskus umora ! Ponavadi se zadeve vlečejo " …

  • 09:06 6. Oktober 2016.

    Ne skrbi, ko so v igri njegovi podložniki, se pokaže njegov pravi obraz, predvsem ko gre za podložnike iz škofjeloškega …

  • Ja bivši SDS-ovc. SMC je v bistvu posodobljen SDS.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.