Skok tujih turistov

Foto: Žurnal24 Slovenci smo se zadnji konec tedna izogibali Obale. Verjetno je k temu nekaj dod
Obisk. Prejšnji konec tedna kar 76 odstotkov več nočitev tujih gostov. Hotelirji znova računajo na domače.
Oglej si celoten članek

Zadnji konec tedna je bil glede na lani izjemno obiskan. “Ta konec tedna je bilo skupno za 53 odstotkov več turistov kot v istem obdobju lani. Domačih gostov je bilo več za šest odstotkov, tujih pa kar za 76 odstotkov. Obeti so torej dobri,” pove Lea Šuligoj iz portoroškega turističnega združenja, ki je prejšnji konec tedna opazilo 4.595 nočitev turistov.

53 odstotkov več nočitev kot lani so imeli prejšnji konec tedna v piranski občini.

Enodnevnih gostov, zaradi katerih se zdi, da na Obali prevladujejo slovenski turisti, ne beležijo. “Delež domačih gostov, ki so tukaj tudi prenočili, pa je bil prejšnji konec tedna 22-odstoten,” dodaja Šuligojeva.

Za otroke brezplačno

Poletno turistično sezono so lani rešili prav domači gostje. “Pred svetovno krizo promocijskih akcij za slovenski trg sploh nismo imeli, zanje smo se prvič odločili lani, letos namenjamo za ta namen podoben znesek,” povedo v portoroškem turističnem združenju.

V Sloveniji porabili 35 evrov na dan
• 59 odstotkov vseh prebivalcev je lani nekam potovalo
• 51 odstotkov vseh zasebnih potovanj je potekalo v Sloveniji
• v domovini je slovenski turist porabil v povprečju 35 evrov na dan, v tujini pa 55 evrov
• 18 odstotkov slovenskih turistov je potovalo tako v tujino kot v Slovenijo

“V družbi Hoteli Bernardin za promocijo na slovenskem trgu namenjamo 60 odstotkov vseh sredstev,” razkriva Petra Baruca Zabukovec, tiskovna predstavnica. Ena od novosti, za katere so se letos odločili nekateri hotelirji, je ponudba aranžmajev, v sklopu katerih otrokom do 12. leta (določeni hoteli celo do 14.) storitve ponujajo brezplačno. “Ugodnost za otroke do 12. leta ponujamo predvidoma do konca avgusta,” napoveduje predstavnica Hotelov Bernardin.

Portorož prvi
Včeraj so državni statistiki objavili nekaj podatkov o lanskih turističnih potovanjih Slovencev. Ti kažejo, da je po priljubljenosti med obalnimi mesti primat Izoli lani odvzel Portorož. Kraji daljših potovanj slovenskih turistov so poleg teh dveh obalnih mest še Moravske Toplice, Čatež ob Savi, Podčetrtek, Bovec, Kranjska Gora in Piran.

Naložbe obrodile sadove
“Številne domače goste smo pritegnili tudi zaradi urejenosti kraja, ki je posledica obsežnih naložb v turistično infrastrukturo. Prenovili smo osrednjo portoroško plažo, uredili kolesarske steze, parke in portoroško promenado, omogočili pa smo tudi širjenje kakovostne gostinske ponudbe,” je ob novici zadovoljen piranski župan Tomaž Gantar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.