Skoraj odstotna rast BDP

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V drugem četrtletju je bila gospodarska rast 0,9-odstotna, so sporočili iz Statističnega urada RS (Surs).
Oglej si celoten članek

Za drugo četrtletje je značilno, da so se zmanjšale stopnje rasti skoraj v vseh elementih povpraševanja. Izvozno povpraševanje kljub nekoliko manjši rasti ostaja visoko in je še naprej ključni dejavnik za rast BDP.

"Rast uvoza se je glede na gibanje v predhodnih četrtletjih zelo zmanjšala (3,9‑odstotno povečanje v drugem četrtletju, 9,6‑odstotno v prvem); posledično je saldo menjave blaga in storitev s tujino na gospodarsko rast vplival še bolj pozitivno kot v predhodnih četrtletjih," so sporočili iz Sursa.

Zmanjšalo se je tudi domače povpraševanje, kar je predvsem posledica nadaljnjega zmanjševanja investicij v osnovna sredstva, zmanjšanje pa je bilo še bolj izrazito kot v predhodnih četrtletjih.

"Upadanje investiranja v gradbene objekte se nadaljuje s podobno dinamiko kot v predhodnih četrtletjih, investiranje v stroje in opremo pa se je v drugem četrtletju letos zmanjšalo po štirih četrtletjih rasti."

Nekoliko se je zmanjšala tudi stopnja rasti končnega trošenja, ki sicer ostaja na približno enaki ravni kot pred letom.

Vasle: potrošnja ne kaže znakov okrevanja

Po pojasnilih direktorja Umarja Boštjana Vasleta gospodarsko aktivnost še naprej spodbuja tuje povpraševanje, domača potrošnja pa v pogojih nadaljevanja zaostrenih razmer na trgu dela in poglabljanja krize v gradbeništvu ne kaže znakov okrevanja. Prav tako še ni prišlo do izboljšanja dostopa do virov financiranja, še pravijo v Umarju.

Izvoz je bil v drugem četrtletju za 8,3 odstotka višji kot v enakem obdobju lani, upočasnila se je tudi četrtletna rast, kar so nakazovali že kratkoročni kazalniki mednarodne menjave in upočasnjena gospodarska rast v EU (z 0,8 odstotka v prvem četrtletju na 0,2 odstotka v drugem četrtletju desezonirano).

"Slovenski blagovni izvoz je ob nastopu gospodarske krize beležil enega največjih padcev v EU, od druge polovice leta 2009 je relativno hitro okreval, v drugem četrtletju letos pa se je spodbuda iz mednarodnega okolja umirila," poudarja Vasle.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.